26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež omyl nohy mladým muslimům

3. 4. 2013

|
Tisk
|

K zastavení násilí na Blízkém východě i v KLDR, stejně jako k ukončení devastace přírody vyzval papež František ve svém historicky prvním velikonočním poselství.

Vydání: 2013/14 Papež omyl nohy mladým muslimům, 3.4.2013, Autor: Tomáš Kutil

V poselství, které papež pronesl před čtvrtmilionem lidí přímo ve Vatikánu, popřál mír celému světu. Vyzdvihl přitom „milovanou Sýrii“, pro niž si přeje politické řešení občanské války, jež by ukončilo utrpení obyvatelstva i uprchlíků. Palestince a Izraelce zase vyzval, aby našli odvahu k jednání a k urovnání dlouholetých sporů. Zmínil také Severní Koreu či africký stát Mali a odsoudil též nemorální vyčerpávání přírodních zdrojů. „Pokoj pro celý svět, který je dosud rozdělen chamtivostí těch, kdo hledají snadný zisk, a zraněn egoismem, který ohrožuje lidský život a rodinu, egoismem, který nadále obchoduje s lidmi, což je v tomto 21. století nejrozšířenější otroctví. Pokoj pro celý svět trýzněný násilím, jež souvisí s obchodem s narkotiky a nezřízeným vykořisťováním přírodních zdrojů!“ dodal papež nejen pro všechny přítomné na svatopetrském náměstí, ale prostřednictvím médií i pro posluchače na celém světě.

Na rozdíl od svých dvou předchůdců pak papež František požehnal pouze v italštině a vynechal tradiční pozdravy v různých světových jazycích.

KRATŠÍ, PŘESTO PŮSOBIVÁ LITURGIE

Díky vypuštění těchto pozdravů Svatý otec trvání Urbi et Orbi o něco zkrátil. Kratší byla oproti pontifikátu Benedikta XVI. i sobotní vigilie. Přesto bohoslužba trvala přes dvě a půl hodiny a podle ohlasů přítomných byla velmi působivá. František v jejím průběhu pokřtil čtyři dospělé muže – z Itálie, Albánie, Ruska a USA – a všechny přítomné poté vyzval k odvaze: „Neuzavírejme se do sebe, neztrácejme důvěru, nikdy se nevzdávejme. Neexistují situace, které by Bůh nemohl změnit, a není hříchu, který by nemohl odpustit, pokud se mu otevřeme.“ (Plné znění homilie přinášíme na str. 3.)

O den dříve prožil papež František v Římském koloseu křížovou cestu. Ve svitu pochodní naslouchal pontifik spolu s dalšími tisíci lidmi meditacím, které sepsali dva libanonští křesťané a které byly proneseny při 14 zastaveních křížové cesty. Meditace obsahovaly především téma násilí na Blízkém východě. „Ať se krev nevinných obětí stane zárodkem bratrštějšího, mírumilovnějšího a spravedlivějšího Orientu,“ zaznělo Koloseem. Nechybělo ani varování před nebezpečím, které pro společnost představují interrupce, eutanazie a genetická modifikace. Papež v závěru obřadu připomněl křesťanskému světu jeho duchovní závazek odpovídat na zlo dobrem a zároveň vyzdvihl přátelství „mnoha muslimských bratří“ vůči křesťanům. Jeho řeč odměnili lidé velkým potleskem a voláním: „Ať žije papež!“

Ještě aktivnější úlohu než na Velký pátek si papež František zvolil na Zelený čtvrtek. Kromě tradiční bohoslužby v chrámu sv. Petra se totiž vydal do nápravného zařízení pro mladistvé na předměstí Říma. Během obřadu pojal velmi neobvykle tradiční rituál mytí nohou – sklonil se před tuctem mladých vězňů, mezi nimiž byly dvě dívky, což bylo ze strany papeže zřejmě vůbec poprvé. „Papež poklekl před mladými lidmi celkem šestkrát na zem, aby jim umyl, usušil a políbil nohy. Přitom na každého opravdu láskyplně pohlédl. Když pomyslíme na věk Svatého otce, bylo to i fyzicky náročné – klečel totiž na obou kolenou. Mezi dvanácti mladými byli dvě dívky a nejméně dva muslimové,“ popsal obřad P. Federico Lombardi, mluvčí Svatého stolce. „Ježíš přišel sloužit, přišel, aby nám pomohl. Přemýšlejte o tom, jestli jsme opravdu ochotni sloužit druhým,“ řekl František krátce po obřadu mytí nohou.

K chudým a vyloučeným má stále blízko.

Pro papeže není toto gesto ničím neobvyklým – už jako argentinský kardinál Jorge Mario Bergoglio podobně navštívil věznice, domovy důchodců či hospice. Svým gestem i jako papež opět potvrdil, že hodlá praktikovat větší sblížení církve s chudými a sociálně vyloučenými lidmi.

Homilie papeže Františka z velikonoční vigilie i další promluvy a poselství papeže jsou k dispozici na www.radiovaticana.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou