16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež a Kirill spolu na Kubě

9. 2. 2016

|
Tisk
|

Nemyslitelné se stává skutkem: římský biskup a moskevský patriarcha se poprvé v historii domluvili na schůzce. Překvapivé je i místo jejich setkání – kubánská Havana.

Vydání: 2016/7 Papež a Kirill spolu na Kubě, 9.2.2016, Autor: Martin T. Zikmund


„Svatý stolec a moskevský patriarchát si přejí, aby bylo znamením naděje pro lidi dobré vůle. Vyzýváme všechny křesťany k horlivé modlitbě, aby Bůh požehnal tomuto setkání, které může přinést dobré plody,“ píše se v prohlášení Svatého stolce a moskevského patriarchátu.
Setkání proběhne těsně před začátkem mexického turné papeže Františka a v rámci Kirillovy návštěvy Kuby. Papeže na letišti přivítá kubánský prezident Raul Castro, jenž jej také uvede do letištního salonku na setkání s patriarchou. Pro soukromý rozhovor mezi oběma církevními představiteli jsou vyhrazeny dvě hodiny. Po následném předání darů podepíší František a Kirill společné prohlášení v ruštině a italštině a pronesou krátké projevy. Deklarace se bude týkat pronásledovaných křesťanů, obrany života, manželství a rodiny.
Ledy povolily
O osobní rozhovor s představitelem ruské pravoslavné církve už usilovalo více pokoncilních papežů, ale ochota Moskvy k tomu nebyla. Za komunismu, kdy ruští pravoslavní žili pod knutou komunistického režimu, bylo přiblížení pravoslavných a katolíků politicky neprůchodné. Odstup Moskvy od Říma pokračoval i po zhroucení železné opony a jeho hlavním důvodem byla tentokrát obava z proselytismu, tj. vznik katolických diecézí na ruském, historicky pravoslavném území, jakož i sama existence řeckokatolické církve. Přesto se postupně atmosféra měnila. Teprve s nástupem Františka ledy povolily – sám papež to „prozradil“ už při svém návratu z Instanbulu: „S patriarchou Kyrillem máme společnou vůli se setkat. Dal jsem mu vědět, že přijedu, kam si bude přát, a on chce totéž.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou