26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Památník: koncentrační tábor pro řeholníky

4. 5. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/18 Památník: koncentrační tábor pro řeholníky, 4.5.2012, Autor: Václav Štaud

K poctě nevinných obětí rudého teroru a pro zachování paměti národa má sloužit unikátní památník, první svého druhu u nás, který byl otevřen na Hoře Matky Boží u Králík. V pátek 27. dubna jej požehnal arcibiskup pražský, kardinál Dominik Duka.

V polovině minulého století se z poutního místa, zdroje duchovních milostí, stal koncentrační tábor pro stovky řeholníků. Tři z nich se nyní slavnostního okamžiku zúčastnili a spolu s kardinálem Dukou také sloužili mši svatou za zemřelé spolubratry.

Devadesátiletý františkán P. Benedikt Holota, žijící dnes v klášteře u P. Marie Sněžné v Praze, byl v Králíkách internován jeden rok. „Rád mohu potvrdit, že tento památník byl vybudován zodpovědně a že všechno v něm odpovídá pravdě. Je třeba jej vidět! Návštěvu doporučuji úplně všem. K oživení pamětníkům těch zlých časů a především mládeži, která o totalitě dostává informace buď zkreslené, nebo vůbec žádné,“ přimlouvá se bratr Benedikt.

„Je správné viny odpustit, není však možné zapomenout,“ uvedl během úvodní řeči pražský arcibiskup. „Když zapomeneme, budeme spoluviníky neblahého osudu těch, kteří přijdou po nás. Představa, že se svobodou můžeme zacházet bezstarostně a nezodpovědně jako malé děti, nepatří do 21. století. I když právě tato představa provází morální devastaci, která s pádem komunismu bohužel nebyla v našem prostoru ukončena,“ zdůraznil kardinál Duka. Všem vězněným poděkoval za svědectví hluboké víry a vzájemné lásky, s níž překonávali nesnáze svého pokoření. „Tady jsem se naučil opravdově radovat, že patřím k řádu. Tím, že jsme měli jeden druhého, bylo možné i za ostnatým drátem prožívat třeba Vánoce plné vnitřního štěstí. Naši věznitelé to často nedokázali pochopit,“ potvrzuje kardinálova slova bratr Benedikt Holota.

Přitom jsou v expozici soustředěny dokumenty o velkém množství zla a nenávisti. Od křížové cesty Mons. Josefa Berana a dalších poválečných biskupů přes krutosti internací, věznění a otrocké práce tisíců kněží, řeholníků, řeholnic i dalších příslušníků církve až po evidentní vraždy řady z nich.

Ojedinělá expozice je umístěna v domku na prvním nádvoří kláštera a vedle množství fotografií a písemných dokumentů na panelech představuje zajímavý výběr sbírkových předmětů. Památník pod záštitou kardinála Dominika Duky vybudovalo Muzeum K-S 14 v Králíkách s finanční pomocí Ministerstva kultury ČR, ve spolupráci s řeholními společnostmi a předními historickými i vědeckými institucemi.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou