26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Památné lípy budou připomínat české královny

31. 10. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/44 Jak se stát svatým, 31.10.2006, Autor: Zuzana Burdová

Sedmisté výročí vymření Přemyslovců po meči bude v Lysé nad Labem od minulé soboty připomínat pětice lip. Rouby vzácných památných stromů přijel posvětit kardinál Miloslav Vlk.

Stromy sázely v Den vzniku samostatného československého státu do země jejich patronky. Pět žen se vztahem k životnímu prostředí toho odpoledne symbolizovalo české královny, jež Lysou vlastnily jako věnné město. Vedle připomínky vlastní historie měla událost ještě jeden cíl – podchytit a do budoucna uchovat genofond vzácných domácích dřevin. „O lípy se budeme starat, aby vzkvétaly ku radosti všech těch, co přijdou po nás,“ slíbil při té příležitosti Václav Houštecký, starosta Lysé nad Labem. Hrabanovská černava – místo, kde mají lípy nyní svůj nový domov, je navíc přírodní rezervací s ojedinělou rostlinnou vegetací.
„Lípa je symbolem Slovanů,“ připomněl několika desítkám místních obyvatel kardinál Miloslav Vlk, „a moc si vážím toho, že se tu vracíte ke svým kořenům. Člověk potřebuje cítit širší kulturní kořeny.“ Mladé stromy jsou ale podle jeho slov zároveň perspektivou do budoucnosti, možností společně pečovat o své město.
Při sklence lipového čaje, který se na Hrabanovské černavě při této příležitosti podával, pak byla soudržnost místních téměř hmatatelná.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou