16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

P. Karel Soukal: Gábina o víře přemýšlí

17. 1. 2017

|
Tisk
|

Jeden úspěch za druhým sklízí v letošní sezoně biatlonistka Gabriela Koukalová. Ačkoli média podrobně sledují nejen její sportovní, ale i osobní život, je dosud málo známou skutečností, že její bratr Karel Soukal je katolickým knězem.

Vydání: 2017/3 Pochod pro Aleppo, 17.1.2017, Autor: Jiří Prinz

Příloha: Diecézní zpravodajství - Pražská arcidicéze



„Volání k duchovnímu životu jsem u sebe cítil už ve velmi mladém věku. Vždycky jsem byl introvertní, hloubavý typ, který miloval přírodu, a uchvacovala mě krása kosmu. Cítil jsem, že mě to trošku vyděluje z kolektivu,“ říká P. Karel Soukal a dodává, že vztah k víře získal z rodiny, která je tradičně katolická.
„Doma jsme získali základy víry, stejně jako běžeckého lyžování. Tomu jsem se věnoval opravdu intenzivně a dodnes, když mám chvilku volna, popadnu lyže a okamžitě vyrazím k nám do hor,“ říká rodák z Vrchlabí. Volného času ale P. Karel Soukal mnoho nemá. Jako jeden z mála kněží u nás je tzv. biritualista, což znamená, že vykonává duchovní službu jak v byzantském, tak i latinském ritu. V současné době působí v Praze jako rektor řeckokatolického kostela sv. Kosmy a Damiána v Emauzích, zároveň je činný v kostele Nejsvětější Trojice. V září roku 2010 byl navíc jmenován školním kaplanem na Vyšší odborné škole publicistiky v Praze. „Mezi mladými lidmi se cítím opravdu dobře. Občas si zajdeme i někam sednout. Jsou velmi otevření. Věřím, že nešlo o pouhou náhodu, že jsem se k práci školního kaplana dostal,“ míní P. Soukal.
Stejně otevřený jako se studenty je i jeho vztah se sestrou. Jak říká, nemá problém fungovat ani jako její zpovědník. Letos v květnu ji a badmintonistu Petra Koukala také osobně oddal v Panenském Týnci. „Gábina o věcech víry přemýšlí. Snažím se ji proto zásobovat náboženskou literaturou a mám radost z toho, že když se s ní po nějaké době znovu vidím, tak poznám, že ji opravdu četla,“ uzavírá P. Karel Soukal.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou