16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Otec Brown jako protijed

30. 9. 2014

|
Tisk
|

Kolik znáte seriálů, ve kterých je hlavní, a navíc kladnou postavou katolický kněz?

Vydání: 2014/40 Nuncius Leanza korunoval Palladium, 30.9.2014, Autor: Zora Freiová

Na obrazovkách České televize můžete každou sobotu od 11.10 hodin sledovat nový seriál BBC Otec Brown. Jedná se o první desetidílnou sérii, která se v Anglii vysílala v lednu 2013 (o rok později následovala druhá série a třetí se právě točí). Seriál má ve Velké Británii značný úspěch, a ačkoli se zatím vysílal jako oddechový odpolední program, ozývají se hlasy, že by si zasloužil zařazení do hlavního večerního vysílání.
Ústřední postavou je katolický duchovní, otec Brown – literární výtvor anglického spisovatele, novináře a filozofa G. K. Chestertona, u nás dobře známého. Jeho detektivní povídky o otci Brownovi vyšly v pěti svazcích a mnohé byly několikrát přeloženy do češtiny (např. KNA vydalo v letech 2010–2012 první tři svazky). Otec Brown bývá někdy srovnáván s Doyleovým Sherlockem Holmesem. Na rozdíl od něj se spíš drží v pozadí, není to brilantní detektiv nad věcí, má však při řešení různých zapeklitých záhad jednu velkou výhodu: vhled do zákoutí lidské duše, který získal během své kněžské služby.
Seriál BBC je Chestertonovými povídkami inspirován jen volně – v titulcích stojí „založeno na postavě vytvořené G. K. Chestertonem“. Kdo by se tedy těšil na věrné adaptace svých oblíbených povídek, bude zklamán. V první sérii nese jen pět z deseti dílů názvy původních povídek a i ty doznaly podstatných změn. Dalších pět epizod je zcela nových.
Zatímco povídky se odehrávají na různých místech v Anglii i mimo ni, seriál byl z pochopitelných důvodů zasazen do stálého dějiště – fiktivního malebného městečka Kemblefordu v anglickém regionu Cotswolds. Spolu s otcem Brownem se tam opakovaně vyskytují nové postavy – například farní hospodyně a sekretářka paní McCarthyová, polská služebná Susie nebo výstřední Lady Felicia. Zásadně a méně pochopitelně se změnila doba děje: namísto začátku 20. století se epizody odehrávají na počátku 50. let. Tvůrci se nevyhnuli různým nepřesnostem a nelogičnostem (malý příklad za všechny: jedna farnice dává druhé cestou na nedělní mši ochutnat svůj kulinářský výtvor) a občas můžeme nabýt dojmu, že se nacházíme v jakési fiktivní Anglii, kde reformace nikdy neměla hlavní slovo, takže není divné, že je katolický kostel větší než anglikánský.
Proti některým dějovým prvkům by se Chesterton nejspíš ostře ohradil – třeba v dílu Znetvoření inspirovaném povídkou Nesprávný tvar se otec Brown modlí u hrobu zemřelého dítěte po boku svérázného indického guru. Právě této epizodě podle mého názoru změny výrazně uškodily, zatímco povídky Kladivo Boží, Létavice nebo Apollónovo oko, třebaže změněné, nepřišly o své základní vyznění.
Seriálu by se jistě dalo vytknout leccos dalšího. Má však i řadu pozitiv, především hlavní postavu a jejího protagonistu – Marka Williamse. Přestože se jeho otec Brown od své předlohy liší (není tak malý, kulatý a nenápadný), diváci si ho určitě oblíbí, především pro jeho přesvědčivou lidskost. Mimoto jsou epizody přitažlivé díky svým kulisám – malebné krajině, půvabným domečkům a odpoledním čajům.
Jestli se někteří diváci díky seriálu rozhodnou sáhnout i po knize, určitě to není málo. A navíc – v zemi, kde média obvykle vytvářejí obraz duchovních jako potenciálních pedofilů či nebezpečných chamtivců, může britský Otec Brown zapůsobit jako kapka protijedu.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou