26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ostych věřících policistů pomalu mizí

14. 1. 2014

|
Tisk
|

Spolupráci církve a policie zažívá kostel na Karlově už dlouhá desetiletí. Nejintenzivněji bezesporu právě nyní – díky činnosti Křesťanské policejní asociace. Tu zakládal a stále se o ni stará trvalý jáhen a zároveň major policie JIŘÍ LAŇKA.

Vydání: 2014/3 Češi nepřestávají být štědří, 14.1.2014, Autor: Tomáš Kutil

Jak došlo ke spolupráci policie a kostela na Karlově?
Původně byl u kostela klášter augustiniánů, josefínské reformy z něj však udělaly městskou chorobnici. Pro nevyhovující podmínky byla ale později zrušena a z původně klášterních prostor vznikl archiv a poté muzeum. Nejprve šlo o muzeum Pohraniční stráže, pak Sboru národní bezpečnosti a dnes je to Muzeum Policie ČR.
Nicméně kostel stále sloužil potřebám církve a v areálu bydlel i duchovní správce. Překvapilo mě, že spolupráce byla vždy velmi korektní a obě strany si i za komunismu vycházely vstříc.
Jaké jsou tyto vztahy dnes?
Naprosto výborné! Když jsme v roce 2011 zakládali Křesťanskou policejní asociaci, rozhodli jsme se, že páteří její činnosti musí být modlitba za policii a bezpečí. K tomu jsme potřebovali zázemí. Zajímám se o historii a s policejním muzeem jsem díky tomu už dříve spolupracoval, takže Karlov znám. Poprosili jsme proto místního duchovního správce P. Jiřího Svobodu, zda by tu mohla být první bohoslužba sloužená za bezpečí. Přijal nás velmi otevřeně a souhlasil i pražský arcibiskup. Osvědčilo se to, a tak jsme požádali, aby se zde tato bohoslužba mohla konat pravidelně. Od té doby se k ní scházíme každý třetí čtvrtek v měsíci.
Vy jako jáhen sloužíte na Karlově i o nedělích.
Jako jáhen jsem pověřen službou pro Policii ČR a zároveň jsem byl ustanoven ve farnosti na Jižním Městě v Praze. Abych ale mohl vyhovět nárokům farnosti, musel jsem ubírat z ostatních aktivit, a proto jsem požádal o přeřazení na Karlov. Takže se zde rovněž podílím na duchovní správě, ale dá se to zvládat už mnohem lépe než dříve. Farnost je malá, takže jsme rychle navázali dobré vztahy. Já osobně se tu cítím velice dobře a jsem nadšen, že mohu působit na tak výjimečném místě.
Zmínil jste ekumenické bohoslužby za bezpečí. Co dalšího asociace pořádá?
Jsou to aktivity především pro policisty: křtili jsme tu jejich děti, dospělé policisty, konaly se tu policejní svatby a pořádáme různá tematická setkání, pouti, výlety. Byli jsme například na Řípu a výstup jsme ukončili krátkou bohoslužbou. Žehnal jsem tu též motorky mezinárodního policejního motorkářského klubu Modří rytíři. Přijeli sem i policisté ze zahraničí, a bohoslužbu slova jsem tak sloužil v angličtině. Bylo to pro mě docela dobrodružství, ale dobře dopadlo. Díky vstřícnosti arcibiskupa Jana Graubnera pak také na letošek připravujeme v Olomouci slavnou mši za Policii ČR.
Jak na činnost asociace reagují policisté?
Jde samozřejmě o široké spektrum reakcí – od odmítnutí až po nadšené přijetí. Ty pozitivní ale převládají. Při vzniku asociace nás podpořil policejní prezident Petr Lessy a policejní prezident Martin Červíček nás zase podporoval při jednáních o duchovní službě u policie. Ne že by všichni jásali, ale vidím, že se věřící policisté nebojí zvednout hlavu a jejich ostych, který je u policie v této věci tradiční, pomalu mizí.
Dočkáme se tedy i duchovní služby u policie?
Její zavedení by bylo podle mých zkušeností přínosné pro policisty i jejich velení. Rovněž církve mají o její zřízení zájem, ale není to pro ně prioritní krok. Policistům musíme nejprve ukázat, co by jim kaplani mohli nabídnout. Když se zeptáte řadového policisty, zda by využil kaplana, většinou neví, na co se ptáte. V sousedních zemích přitom tato duchovní služba funguje a mají s ní dobré zkušenosti. U nás ovšem nikdy neměla tradici, a pokud vznikne, bude to úplně na zelené louce. V tomto směru to měla třeba česká armáda jednodušší – v ní totiž už tradici měla, navíc jsme v době vzniku armádní duchovní služby byli součástí NATO, kde běžně funguje.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou