26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

V Praze se demonstrovalo proti pronásledování křesťanů

26. 1. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/5 Církev a média, 26.1.2011, Autor: Tomáš Kutil

V České republice naprosto ojedinělá akce se minulé úterý konala na Václavském náměstí. Sešlo se tam zhruba dvě stě lidí k pokojnému protestu, aby tak podpořili pronásledované křesťany ve světě a vyzvali politiky, aby se zasazovali o prosazování náboženské svobody. Na náměstí se objevila i řada známých tváří, například arcibiskup Dominik Duka, biskup Václav Malý, poradce premiéra Roman Joch či předseda KDU-ČSl Pavel Bělobrádek.

„Doufám, že dnešní akce bude takovým zrnkem, ze kterého něco dobrého vyroste,“ řekl na Václavském náměstí biskup Malý. Zhruba hodinové setkání se skládalo především z krátkých vystoupení pozvaných hostí, kteří vyjadřovali svou podporu pronásledovaným křesťanům. Zazněly ale i praktické výzvy. „Naši senátoři osloví ministerstvo zahraničí, aby se oficiálně zajímalo o pronásledované křesťany. Neměli bychom zůstávat za ostatními zeměmi v EU. Například italský ministr zahraničí už vyjádřil své znepokojení ohledně situace křesťanů v muslimských zemích,“ řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Zároveň deklaroval, že vyzve ředitele České televize, aby na webu zpravodajské ČT 24 bylo jednou ze záložek – které odkazují na tematické celky – také pronásledování křesťanů. Nezůstalo ale jen u slov. V závěru minulého týdne Pavel Bělobrádek opravdu vyzval ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, aby se česká diplomacie začala zajímat o práva pronásledovaných křesťanů. „Česká republika se tradičně zasazuje o lidská práva ve světě a bude i nadále, a to ať už jsou oběťmi pronásledování křesťané nebo Židé, cikáni, eskymáci či kdokoli jiný,“ reagoval na výzvu Schwarzenberg. Zároveň ale slíbil, že se sejde se svými kolegy z EU a společně proberou, co pro pronásledované křesťany mohou udělat. Arcibiskup Duka zase na demonstraci vyzdvihl přítomnost zástupců židovské obce. Konkrétně totiž dorazil Benjamin Kuras z Židovské liberální unie. „Uvědomuji si, že projevy antisemitismu a antikřesťanství jdou často ruku v ruce,“ dodal Duka. Biskup Malý pak mluvil o svých konkrétních zkušenostech s pronásledovanými křesťany, s nimiž se setkal při svých cestách do Iráku, Íránu či Číny. „V poslední době se hodně mluví o pronásledování ze strany muslimů, ale mnohem horší je podle mě situace v KLDR, kde křesťané – pokud tam ještě vůbec nějací zbyli – neviděli kněze přes šedesát let,“ řekl biskup Malý. Celý manifest probíhal poklidně, bez emotivních projevů, komplikoval jej pouze nevhodně zvolený megafon. Někteří řečníci proto byli špatně slyšet a jejich výstupy přerušovaly výkřiky typu: „Nahlas. Není slyšet…“ Hlasitě se naopak projevoval demonstrant, který na stejném místě protestoval proti údajnému bezpráví, kterého se vůči němu dopustil stát. Přinesl si vlastní transparent a nedbal na výzvy organizátorů, aby šel alespoň kus stranou a svými výkřiky nerušil. Nakonec odešel nedobrovolně v doprovodu městských strážníků. Zájemci také mohli na místě podepsat petici, která vyzývá politiky a obhájce lidských práv, aby intervenovali ve prospěch pronásledovaných, případně jim poskytli pomoc a azyl. To už podle organizátorů učinili například politici v Itálii a Polsku, petice by tedy ke stejným krokům měla povzbudit i české politiky.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou