16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Poplatky ve zdravotnictví: kolik a proč?

8. 1. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/2 Maltézští rytíři včera a dnes, 8.1.2008, Autor: Aleš Palán

Zhlediska reformy zdravotnictví bychom mohli několik předchozích let označit za ztracené. O potřebě změn v systému všeobecného pojištění se intenzivně mluvilo, ale nedělalo se v tom téměř nic, pomineme-li občasné nesystémové přilévání miliard ze státního rozpočtu. Teprve vláda občanských a křesťanských demokratů spolu se zelenými se odhodlala k nepopulárním opatřením. Ta do života vstoupila před pár dny.

V ordinaci
Od 1. ledna platíme 30 korun za návštěvu lékaře. Zákon tuto částku nazývá „regulačním poplatkem“, což prozrazuje hlavní účel jeho zavedení: regulovat počet návštěv u doktora. Ten je v ČR nejvyšší v Evropě. Částka třicet korun byla zvolena tak, aby příliš nezatížila peněženku nemocných, ale zároveň byla znatelným příspěvkem pro lékaře. O ekonomickém rozměru nového nařízení se mluví jen váhavě, avšak vynásobte si 30 Kč několika desítkami pacientů denně a počtem dní v měsíci, které lékař ordinuje. Co bude toto navýšení rozpočtu ordinací znamenat pro následující jednání pojišťoven s lékaři o nových smlouvách, bude záležet na řadě faktorů. Poplatek ale v této souvislosti nabízí i možnost ušetřit nějaké peníze v systému všeobecného pojištění.
Kde všude si tedy musíme 30 korun připravit? U praktického (dříve obvodního) lékaře, u lékaře pro děti a dorost, u ženského lékaře, stomatologa a lékaře poskytujícího specializovanou ambulantní zdravotní péči a konečně u klinického psychologa a logopeda. Poplatek se nehradí při vyšetření pacienta, který leží toho času v nemocnici.
ČR je také zemí, kde spotřeba léků patří k těm nejvyšším. Třicetikorunový poplatek za recept má mít opět regulační charakter. Tvůrci zákona počítají s tím, že si lidé lépe ohlídají, jestli lék opravdu potřebují. (Naše země je na špičce i ve vyhazování nepoužitých léků.) Třicet korun se ovšem neplatí za vydání receptu, ale za každou položku (druh léčiva) na něm uvedenou. Maximální počet těchto položek na receptu jsou dvě, za jeden recept se tedy platí maximálně 60 Kč. Omezen je nicméně i počet balení jednotlivých léků předepsaných na receptu – nejvíce může lékař předepsat tři balení konkrétního léku na jednom receptu.
Poplatkem, po kterém se už dlouho volalo a na jehož potřebě se bez výjimky shodly všechny politické strany – pokud tedy byly zrovna u moci – je poplatek za hospitalizaci v nemocnicích. Částka 60 Kč za den je vnímána jako úhrada za „hotelové“ služby lůžkových zdravotnických zařízení. Její zavedení vychází z myšlenky, že i kdyby stonal nemocný doma, musí něco jíst, pít, topit si a prát lůžkoviny. Nový poplatek se od 1. ledna platí v nemocnicích, v odborných léčebných ústavech a v léčebnách dlouhodobě nemocných, hradí se při komplexní lázeňské péči, v dětských léčebnách a ozdravovnách. Nástupní a závěrečný den pobytu bude většinou počítán jako jeden jediný den. Další nový poplatek je 90 Kč. Ten se platí za využití pohotovostní služby, včetně zubní pohotovosti a ústavní pohotovostní služby o víkendech, večer a v noci. Pokud by byl pacient na základě takového vyšetření přijat do nemocnice, poplatek neplatí. („Pobytovou“ nemocniční taxu ale už ano.)

Bez poplatku
Kdy se poplatky nehradí? Při preventivních prohlídkách, které se např. v prvním roce věku dítěte provádějí devětkrát ročně. Preventivní prohlídky dělají i zubaři: dospělí na ni mají nárok jednou ročně, mladiství dvakrát ročně. Neplatí se ani u lékaře, když neprovede klinické vyšetření podle seznamu výkonů, ale např. jen vystaví či ukončí neschopenku, nebo s ním pacient konzultuje svou situaci po telefonu. Žádné poplatky se nehradí v dětských domovech, při ochranné léčbě nařízené soudem, nebo u nařízené hospitalizace při léčbě zvlášť nakažlivého infekčního onemocnění.
Nehradí se také poplatky přesahující limit 5000 Kč ročně. (Do něho se ovšem nezapočítávají návštěvy pohotovosti a poplatky za pobyt v nemocnici.) Systém je komplikovanější, než jsme mohli v tomto článku nastínit. Je pravděpodobné, že v něm budou zpočátku tápat i někteří lékaři. Jeho praktické zavedení tak bude vyžadovat oboustrannou trpělivost…
A nebo možná ne. Ústavní soud se začal zabývat jednotlivými položkami vládní reformy zdravotnictví a je možné, že některé z nich zruší. Radovat se, že ušetříme a vše se vrátí do starých kolejí, by bylo ovšem předčasné. Pokud bude mít koalice dostatek vůle ke změnám a náležitou politickou oporu ve sněmovně, stačí, když přijme nový, jen kosmeticky upravený zákon. Místo 30 Kč by se tak třeba platilo pouze 29…
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou