26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

HOMILIE: No není Bůh úžasný?

4. 10. 2022

|
Tisk
|

V nedělním evangeliu slyšíme o hodně zajímavém setkání. Ježíš potkává deset malomocných a uzdravuje je.

Vydání: 2022/41 Papež apeluje na Putina, 4.10.2022


Co nám Ježíš tímto příběhem chce říct? Že je správné děkovat? To asi ne, protože to snad každý slušně vychovaný člověk ví. Ukázat, že většina lidí je špatná a že jen desetina za něco stojí? To vlastně také ne, protože všech deset Ježíše poslechlo. Chtěl bych vám nabídnout tři jiné pohledy.
Jak často děláme různé soudy? Někoho oslavujeme a skoro uctíváme, druhým pohrdáme, třetí je nám lhostejný, čtvrtého máme rádi, pátý nám nevadí... A Ježíš zde ukazuje, že se ten nejopovrhovanější z celé skupiny nakonec ukázal jako nejlepší. Samaritáni byli pro Židy zrádci, odpadlíci, a dokonce nepřátelé. Kdo jsou naši Samaritáni dneška? Ateisté? Rozvedení a znovu sezdaní? Křesťané jiných denominací nebo lidé jiné víry? Lidé s menšinovou sexuální orientací? Nebo nositelé jiných politických názorů? Pro nás, učedníky Ježíše Krista, křesťany, a možná i katolíky, je tento evangelijní příběh významně vztyčený prst: nemyslete si o sobě víc, než je zdrávo. Kdoví, jak bychom se zachovali my v situaci druhých. To je velká výzva k pokoře.
Druhý pohled spočívá v tom, jak se díváme na Boha. Možná jsou i dnes mezi námi lidé, kteří si myslí, že Bůh je tak trochu ješitný. Ano, občas nám něco dá, ale musíme za to poděkovat, aby nám to snad zase nesebral a abychom příště zase něco dostali. Mezi lidmi to tak funguje, tak proč ne u Boha? A právě ona událost uzdravení deseti malomocných ukazuje, že Bůh je jiný než lidé. Všimněte si. Malomocní volají: „Mistře, smiluj se nad námi.“ Ježíš je vidí a okamžitě je uzdravuje: „Jděte, ukažte se...“ Žádná podmínka: „Když budete chodit do kostela, když nebudete hřešit, když se vrátíte poděkovat, když budete dodržovat přikázání...“ Ježíš jim žádnou podmínku nedal. Ani žádné moralizující kázání. On je uviděl a prostě je uzdravil. Opravdu žádná podmínka, žádné „když“, žádné „musíte“. Boží láska neklade podmínky.
A do třetice: Víte, co je krásné? I ti, kteří byli uzdraveni a nevrátili se a nepoděkovali, byli pořád uzdraveni. V evangeliu není žádná zmínka o tom, že když si Ježíš povzdechl, tak se těm devíti malomocenství zase vrátilo. Takhle by to přece ješitný člověk udělal, ne? Tak v čem je ten vtip? Poděkovat nepotřebuje Bůh, ale potřebujeme to my. Tím, že děkujeme, zaujímáme postoj vděčnosti a zvětšuje se nám srdce pro to, abychom od Boha mohli ještě víc přijímat. Dovolte mi jednu odvážnou myšlenku: Ježíš svou obětí na kříži vykoupil celé lidstvo z moci zla. A přesto, že mu většina lidí za to nikdy ani nepoděkovala, nevzal svou oběť zpět. Jen ti, kdo mu prokazují vděčnost, dostávají ještě mnohem víc: možnost ho poznávat, milovat a ho následovat. No není Bůh úžasný?

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou