16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

HOMILIE: Ježíš nám ukáže, co naše duše potřebuje

10. 3. 2020

|
Tisk
|

Jak vnímáme postní dobu? Když máme žízeň, stačí nám jen si vzpomenout na vodu, když ji máme na dosah ruky? Jistě ne. Pokud jsme ochabli v počáteční horlivosti Popeleční středy po duchovním růstu, je třeba znovu se nadechnout k další cestě k velikonoční obnově křestního vyznání. Povzbuzením nám může být dnešní rozhovor Ježíše se samařskou ženou. Můžeme počítat s jeho úctou ke každému člověku, ale musíme být také připraveni, že nám ukáže, co vlastně naše duše potřebuje.

Vydání: 2020/11 Sedm let nástupcem sv. Petra, 10.3.2020


Ježíš musel být opravdu hodně unavený, když evangelium říká, že „se posadil tak, jak byl“. A přece neztratil zájem o druhé a hlad a únava byly překonány vnitřním štěstím z plnění vůle Otce, jak prozradil apoštolům: „Můj pokrm je činit vůli mého Otce.“ Ježíš mluví s tou ženou bez pohrdání, ačkoli velmi dobře ví, jaký byl její dosavadní život. Pravděpodobně šla pro vodu za poledního parna proto, že se nechtěla s nikým potkat, neboť jí lidé pohrdali. Ježíš překračuje všechny lidské předsudky: nadřazenost muže nad ženou, Žida nad Samaritánem, spravedlivého nad hříšníkem.
Svým oslovením ji vede od žízně těla k tomu, aby si uvědomila žízeň své duše. Vede ji až k nejbolavějšímu místu v její duši s šetrností dobrého lékaře. Ukazuje jí, že její chyba není v tom, že hledá štěstí, ale že je nehledá v Bohu – nic jiného a nikdo jiný neukojí žízeň duše! Ježíš jí přinesl spásu. A ona se od té chvíle stává apoštolkou druhých. Takové plody přineslo to překonání únavy!
Ona žena připomíná velmi věrně i dnešního člověka, který už rozkopal všechny meze přikázání a hledá tam někde živou vodu, člověka uštvaného starostmi o vlastní pohodlí a úzkostí, aby je neztratil. Také pro naši dobu platí, že jídlem a pitím a všemi ostatními požitky těla se hlad a žízeň duše neukojí. Živá voda, kterou nabízí Ježíš, je víra, jež dává vztah k Otci – žít v duchu a v pravdě, poslouchat Boha jako děti Otce. To je náš přínos lidem kolem nás v jejich hledání a utváření nové společnosti.
Jediným rozhovorem dokázal Ježíš vrátit sebeúctu a dát smysl životu samařské ženě unavené neuspořádaným životem i každodenními povinnostmi a těžkostmi a napojit její duši živou vodou. Otevřel její nitro víře. Na každého z nás čeká Ježíš na některém místě, u studny, která sama o sobě nemůže odstranit žízeň naší duše, aby i nám znovu otevřel pramen živé vody a vrátil naší víře svěžest první lásky. Uděláme si pro něj čas?

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou