26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Česká pomoc thajským školákům

19. 4. 2005

|
Tisk
|

Vydání: 2005/13 Velikonoce, 19.4.2005

Další pomoc nejchudším dětem putuje od letošního února přes půl zeměkoule – z České republiky do Thajska – v rámci projektu Adopce na dálku®. Loni totiž Arcidiecézní charita Praha navázala spolupráci s thajskou charitativní organizací The Human Development Foun- dation (HDF), která se zaměřuje na pomoc lidem ze slumů thajské metropole Bangkoku, kde živoří téměř 70 tisíc lidí. Na začátku března navštívily Českou republiku dvě pracovnice této organizace – Usanee Jaengeon a Ratana Chanto. Během týdenního pobytu se setkaly také se zástupci české Charity. Při této příležitosti jsme se Usanee Jaengeon zeptali:

Jak konkrétně vypadá vaše prá- ce v Thajsku?

Zakládáme školy, chráníme děti žijící v chudobě na ulicích, bojujeme s nemocí AIDS. Založili jsme také 33 školek pro děti žijící ve slumech, provozujeme pět dětských domovů pro sirotky, pro opuštěné a týrané děti z ulice, dále spravujeme hospic pro nemocné AIDS a v rámci programu „adopce škol“ (Adopt-A-School) sponzorujeme jedenáct škol. Díky projektu Arcidiecézní charity Praha Adopce na dálku® navíc umožníme přístup ke vzdělání i chudým dětem.

Jaký je princip sponzorských programů pro děti?
Tyto programy se zaměřují na vzdělání dětí z nejchudších rodin. Jejich prostřednictvím dnes podporujeme 350 dětí, z toho 50 už bylo adoptováno českými rodiči v rámci projektu Adopce na dálku®. Nyní plánujeme vybrat stovku dalších dětí z těch nejchudších rodin.
Máte zkušenosti s pomocí na jihu země, tedy v oblasti postižené tsunami. Bude možné „adoptovat“ děti i z této oblasti?
Bohužel ne. Na jihu Thajska budeme pomáhat víceméně jednorázově do konce srpna 2005. Dospěli jsme k závěru, že vzhledem ke svým možnostem nejsme schopni dlouhodoběji působit v oblasti, která je od našeho sídla vzdálená na tisíce kilometrů. Poskytujeme tedy alespoň finanční pomoc školám v několika vesnicích na jihu Thajska.

Co vy osobně považujete za největší úspěch svých vzdělávacích projektů?
Nejtalentovanějším studentům se podařilo získat vládní stipen- dia do některých evropských zemí. Například Khun Jiraporn Ngeonjareon, dvaadvacetiletá dív- ka z Bangkoku, studuje od loňského října češtinu pro cizince na Karlově univerzitě. Příští rok chce absolvovat přijímací zkoušky na obor sociální práce.

Co se vám osobně v České republice líbí, a co naopak nelíbí?
Báječný je sníh, ten v Thajsku nemáme. Další vzácností pak je sýr, protože v naší zemi je velmi drahý. A co se nám nelíbí? Lidé na ulicích a v obchodech jsou trochu zamračení a nekomunikativní...

Více informací: na tel. 224 246 573 nebo adopce@charita-adopce.cz. KRISTÝNA PAVLATOVÁ, JIŘÍ MACHÁNĚ

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou