26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vychovatel musí být nejprve svědkem

22. 8. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/34 Kardinál mládeži: odmítejte lež a netoleranci, 22.8.2012, Autor: Václav Štaud

Největší zátěž právě skončeného Celostátního setkání mládeže nesl ředitel Sekce pro mládež ČBK P. JAN BALÍK, který akci s pomocí bezpočtu dobrovolníků připravil a úspěšně řídil.

 Jak na vás mladí lidé na setkání působili?

Překvapující byla jejich touha po kvalitní a hutné duchovní stravě. Večerní programy, modlitby a svědectví o blahoslavené Chiaře Luce Badano byly mladými lidmi prožívány s velikou vnitřní usebraností.

 Můžete z tohoto setkání usuzovat, jak mladí katolíci vnímají církev?

Mladí lidé vnímají svůj život prostřednictvím vztahů s druhými. Autoritu uznávají, když je jejich vychovatel nejprve svědkem a když s nimi dokáže vytvářet hlubší osobní vztah lásky. Potřebují mít zkušenost, že je má rád. Potřebují se setkat s Bohem jako s láskou a s hlasateli evangelia jako s lidmi láskyplných vztahů. Církev tedy posuzují podle těchto měřítek.

 Došlo během setkání k události, která vás zvlášť překvapila či oslovila?

Mile mě překvapila především skutečnost, že se mladí lidé nepoflakovali, ale chodili na programy a využívali nabízených přednášek, katechezí a programu na hlavním pódiu.

 Víte už, jaké dojmy a náměty si ze setkání odvážejí naši biskupové?

Mám dojem, že mezi mládeží byli velice rádi a z průběhu celého setkání byli nadšeni. A mohli jsme vnímat, že i mladí lidé mají své biskupy rádi. Věřím, že naši biskupové zde zakusili povzbuzení ke své službě.

 Půjde pastorace mládeže i v jednotlivých diecézích stejnou cestou jako doposud?

Biskup Jiří Paďour, který byl v ČBK dvanáct let zodpovědný za pastoraci mládeže a v současnosti tento úkol předává biskupovi Pavlu Posádovi, se s námi organizátory setkal a na toto téma jsme hovořili. Říkal, že vnímá přínos diecézní pastorace mládeže v systematické a dlouhodobé práci, schopnosti učit se a zapojovat dobrovolníky.

 Co Sekce pro mládež ČBK nyní připravuje?

Vše, co jsme prožili ve Žďáru nad Sázavou, by se nekonalo, kdybychom se nemohli opřít o kvalitně připravené lidi. Proto po tak velkých setkáních, jako bylo tohle, vždy následuje práce na prohlubování formace kněží a laiků, kteří pracují s mládeží. Uskutečňuje se prostřednictvím studijně-formačního kurzu Sekce pro mládež ČBK a formace mladých lidí v kurzech animátorů. Příští rok v červenci nás pak čeká cesta s několika sty mladými lidmi na Světové dny mládeže do Ria de Janeira v Brazílii.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou