16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ohlédnutí za 'poutí do srdcí' Britů

29. 9. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/40 Facebook, 29.9.2010

Návštěvu papeže ve Velké Británii hodnotila v průběhu minulého týdne téměř všechna světová média. Stejně tak Vatikán. Vatikánskému rozhlasu poskytl rozhovor o návštěvě Benedikta XVI. mluvčí Svatého stolce P. Federico Lombardi a vrátil se k ní i sám papež. Během své pravidelné středeční generální audience ji nazval „poutí do srdcí lidí Velké Británie“.

Jako vrchol své cesty papež opět označil blahořečení kardinála Johna Henryho Newmana. „Kéž je pro nás blahoslavený kardinál Newman příkladem,“ vyjádřil své přání papež. Svatý otec zaslal také srdečný pozdrav všem, s nimiž se ve Spojeném království setkal a kteří se přičinili o zdárný průběh návštěvy. Tu označil za důležitou fázi dlouholetých vztahů mezi Svatým stolcem a Spojeným královstvím. Velmi kladně zhodnotil návštěvu i P. Federico Lombardi, mluvčí Vatikánu, podle něhož byla cesta úspěšná ve všech bodech, které papež považuje za důležité. „Papeže tolik nezajímají vysoké počty lidí. Důležité je, aby lidé, kteří přijdou, naslouchali jeho poselství. A můžeme být velice klidní, protože tomu, co papež říkal, Britové a prostřednictvím médií i lidé z mnoha jiných zemí opravdu naslouchali,“ řekl P. Lombardi. Mluvčí Vatikánu také ocenil, že během návštěvy mnoho lidí přehodnotilo své výhrady a předsudky vůči papeži. „Můžeme nyní říci, že angličtí katolíci, ale i anglická společnost zná teď papeže takového, jaký opravdu je. Tedy jako přítele a osobu, která přinesla pozitivní poselství,“ dodal P. Lombardi. Při té příležitosti také vyzdvihl roli televize, která ukázala nejenom davy lidí, jež návštěva přitáhla, ale velmi zblízka zachytila i osobnost Benedikta XVI. a způsob jeho jednání. Podle Geralda Cary-Elwese, Angličana žijícího v Praze, přinesla návštěva papeže jeho zemi především povzbuzení, že víra a rozvoj moderní společnosti nestojí proti sobě, ale naopak mohou jít bez problémů ruku v ruce. „Přinesl s sebou naději a nabídl prostor pro mnohem širší porozumění mezi jednotlivými náboženstvími v naší zemi,“ okomentoval pro KT návštěvu Benedikta XVI. Gerald Cary-Elwes. Nicméně optimismus P. Lombardiho ohledně mediálního pokrytí papežské návštěvy už Elwes tolik nesdílí. „Mrzí mne, že tolik pozornosti bylo věnováno otázkám spojeným s pohlavním zneužívání dětí kněžími. Papež se tomuto tématu samozřejmě věnoval, dokonce se setkal s oběťmi zneužívání, ale jeho hlavním poselstvím bylo něco úplně jiného,“ podotkl Elwes, který se pozastavil i nad prostorem, který v médiích dostaly protesty a demonstrace. I když podle něj nebyly rozhodně zanedbatelné, nesrovnatelně větší množství lidí se účastnilo celé návštěvy jako přímí diváci a stoupenci papeže. Přesto Elwes oceňuje, že protestům nebylo nijak bráněno, že i papežovi odpůrci mohli svobodně vyjádřit svůj názor a že jejich hlasy byly brány vážně. „Bez této svobody by Británie nemohla být Británií,“ uzavírá Gerald Cary-Elwes.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou