26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Francie: katolíci tíhnou k pravici

4. 5. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/18 Památník: koncentrační tábor pro řeholníky, 4.5.2012, Autor: Martin T. Zikmund

Desítky městských gotických katedrál, stovky venkovských románských kostelů, domovská půda slavných světců a duchovních autorit jako Irenej, Martin, Bernard z Clairvaux, farář arský, Bernadetta, Terezie z Lisieux, bratr Roger z Taizé, Abbé Pierre a mnozí další. Ve Francii nazvané nikoli neprávem „nejstarší dcerou církve“, která zažila v nové době radikální odluku církve od státu, proslula hnutím dělnických kněží a trpí ničivou sekularizací, se právě při letošních prezidentských volbách rozhoduje o dalším směřování země.

Ke katolické církvi se v této 65milionové zemi, která je spolu s Německem považována za pilíř Evropské unie, dosud hlásí přes 60 % obyvatel. Ale jen 14 % z nich je praktikujících. Přitom ve Francii, kde se zrodil i protestantský reformátor Jan Kalvín, žije už dnes více muslimů než evangelíků – je jich tu pět až šest milionů. Je nasnadě, že prezidentské volby se týkají také této otázky.

ŽHAVÝ PROBLÉM IMIGRACE

Rozdíl v přístupu k imigrantům mezi pravicí a levicí se podle amerického politologa Williama Pfaffa ukázal v plném světle při nedávné tragédii v Toulouse, kde islámský fundamentalista Mohammed Merah zavraždil tři židovské děti, rabína a také několik policistů – než byl sám zastřelen. Zatímco vůči imigrantům obezřetný pravicový kandidát Nicolas Sarkózy přerušil svou kampaň a okamžitě přispěchal na místo, aby se svými výroky i gesty projevil jako státník, jeho oponent socialista François Hollande se nezmohl na víc, než že v doprovodu žurnalistů zdálky pozoroval, co se děje.

A hyperaktivní Sarkózy následkem této události jednal: vykázal ze země všechny imámy, kteří dosud byli považováni za podezřelé živly. Podle Pfaffa se socialistická strana naopak snaží být mluvčí těchto přistěhovalců a nechce spory mezi Francouzi různého původu vyhrocovat. V Toulouse ovšem i Sarkózy projevil dvě diplomatické vlohy: prohlásil, že se jeho ostrá reakce na tento teroristický čin netýká řadových muslimských obyvatel, pouze extremistů.

KDYŽ SE DVA PEROU…

„Můžeme mluvit o tom, že katolický hlas inklinuje víc doprava,“ komentuje současnou politickou situaci ve Francii katolický historik z Lyonu Jean-Dominique Durand. Podle průzkumů totiž 45 % praktikujících katolíků podpořilo Sarkózyho (a mnozí další dali hlas Marine Le Penové), na rozdíl od 16 %, kteří upřednostnili v prvním kole kandidáta socialistické strany Hollanda. „Část katolíků, i když je to menšina, dala své hlasy socialistické straně, která podle nich věnuje víc pozornosti sociální spravedlnosti. Ale dnes – při pohledu na návrhy socialistů ohledně manželství homosexuálů, výzkumu embryonálních buněk a eutanazie – ponechává Hollande tyto přívržence ve zmatku,“ tvrdí Durand.

Nepsaná vítězka prezidentských voleb je prý ale známá už dnes: Marine Le Penová z extrémně pravicové Národní fronty, pro níž se rozhodlo k překvapení mnohých na 18 % Francouzů. Dcera známého populistického politika se zaměřila na zchudlé venkovské obyvatele, kteří mají dost pravice a levice, a svým voláním po ochraně „Francie kostelních zvonů a kypré půdy“ si zajistila čestné třetí místo. Daleko za sebou nechala takové kandidáty jako někdejšího komunistického vůdce Jeana-Luca Mélenchona s 11 % či katolíka se sekulární agendou a politického centristu Françoise Bayroua 
s 9 %. Le Penová podle Duranda přitahuje také hlasy katolických tradicionalistů, tzv. lefèbvristů, kteří představují oříšek pro francouzské biskupy – vzhledem k očekávanému začlenění jejich společenství do katolické církve.

Katolický episkopát sice vydal před volbami důležitý dokument, který měl pomoci věřícím voličům se zorientovat, ale věnovala se mu malá mediální pozornost. I to svědčí o tom, jak dále napsal Durand, že se katolická církev ocitá ve Francii na samém okraji politické významnosti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou