26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Bavorsko se chystá na nával poutníků

18. 7. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/29 Lidová zbožnost, 18.7.2006, Autor:

Jak uvedla agentura Kathpress, začátkem července už bylo na bohoslužby s papežem v Mnichově, Altöttingu a Regensburgu zaregistrováno více než 500 tisíc věřících. „Bude to nejen veliká událost, ale především hluboký duchovní zážitek,“ uvedl mnichovský arcibiskup kardinál Friedrich Wetter.

CO NEJDŮSTOJNĚJŠÍ PŘIJETÍ
„Doposud bylo v centru zájmu médií mistrovství světa ve fotbale, ale během srpna se to určitě změní,“ říká Josef Kaiser, farář z papežova rodného Marktlu am Inn, kam Benedikt XVI. také nakrátko v pondělí 11. září zavítá. „Moc se na papeže těšíme a rádi bychom mu připravili co nejdůstojnější přijetí,“ říká kněz. Dodává, že obchodnická mánie, která (nejen) v Marktlu těsně po zvolení Josepha Ratzingera papežem vypukla, prozatím utichla. Tehdy zde bylo k dostání vše od papežského piva, papežské klobásy nebo chlebů označených křížem, až třeba po plyšové medvídky v papežském oděvu. „V žádném případě to nestojí v popředí zájmu,“ uvádí kněz a uzavírá, že by si místní moc přáli, aby byl do září zpřístupněn papežův rodný dům. Zda se to podaří, zatím není jisté, ale do návštěvy papeže zbývají téměř ještě dva měsíce. Více informací v němčině lze nalézt také na oficiální stránce zřízené k papežské návštěvě www.benedikt-in-bayern.de.
Pohled do jednoho bavorského poutního místa vám přinášíme na straně 3.

- Na mnichovské letiště papež přiletí v sobotu odpoledne, v neděli bude sloužit bohoslužbu v Mnichově, na pondělí je plánovaná cesta do Altöttingu, na úterek pak bohoslužba v Regensburgu. Ve čtvrtek navštíví Benedikt XVI. Freising a z Mnichova opět odletí do Říma.
- K příležitosti návštěvy papeže v Bavorsku již byly vyrobeny pamětní klíčenky a medaile. Na třícentimetrovém mosazném přívěšku ke klíčům (v ceně 3 euro) je z jedné strany vyobrazen papež Benedikt XVI., z druhé pak Madona z Altöttingu. Tytéž motivy nese i pamětní medaile v průměru čtyř centimetrů (v ceně 4 euro).
- Motto papežovy cesty do jeho rodiště zní: „Kdo věří, není sám.“ Tato slova vícekrát zopakoval na začátku svého pontifikátu.
- Z Česka se zatím chystají do Bavorska spíš jednotlivci. Autobus vypravuje například Českomoravská Fatima Koclířov a diecézní poutní centrum v Hradci Králové, kde je také možnost získat bližší podrobnosti o průběhu a ceně pouti.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou