16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Osobnosti se veřejně hlásí k víře

16. 3. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/12 Křižové cesty, 16.3.2011, Autor: Jiří Prinz

Skupina katolických laiků se rozhodla využít blížícího se termínu sčítání lidu k veřejné demonstraci své víry a chystá se za tímto účelem založit nové webové stránky www.jsemkatolik.cz a stejnojmenný profil na Facebooku. Pro svůj záměr získala i řadu významných katolicky orientovaných osobností.

„V souvislosti se sčítáním lidu připravujeme veřejné prohlášení známých osobností o víře na téma: jsem katolík a jsem hrdý na svou víru. Chtěli bychom touto cestou podpořit sebevědomí věřící části veřejnosti, která podle našeho názoru nepochopitelně setrvává v obavách z nepříznivých reakcí většinové společnosti,“ říká iniciátor akce Děpold Czernin. Ačkoli je hlavním popudem pro tuto prezentaci víry letošní sčítání lidu, míří celá iniciativa podle jeho slov dále do budoucna. „Umím si představit, že v další fázi bychom na internetu prezentovali i osobní vyznání různých světových katolicky orientovaných osobností,“ dodává Czernin. Do této chvíle vytvořil jeho tým osmnáct spotů, v nichž se osobnosti z různých oborů lidské činnosti hlásí ke katolicismu. Je mezi nimi například zakladatel dětské onkologie v Československu Josef Koutecký, bývalý děkan Národohospodářské fakulty VŠE Jiří Schwarz, historik umění Jan Royt, novinář Martin Komárek, hudebník Jiří Pavlica, režisér Jiří Strach či herec Jan Potměšil. Nechybí pochopitelně ani osobnosti z řad duchovních. „Svůj záměr jsme představili panu arcibiskupovi Dominiku Dukovi, u něhož jsme nalezli pro celou věc pochopení a natočili jsme jeho osobní, pro celý projekt pilotní prohlášení,“ prozrazuje Děpold Czernin.

POZOR NA PŘESNOST

Při sčítání lidu, které začne 26. března, mají věřící lidé možnost přihlásit se k některé ze státem registrovaných církví či náboženských společností. Při vyplňování formuláře by se pak měli držet oficiálního názvu církve, k níž patří. Uvedou-li totiž u otázky po náboženském vyznání obecný název typu „křesťan“, riskují, že jejich hlas propadne. „Pokud to bude jen trochu možné, budeme se snažit nepřesný název přiřadit ke správné církvi, a hlas tak zachránit,“ slibuje přesto tiskový mluvčí projektu Sčítání lidu Ondřej Kubala.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou