26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Osobnosti podporují Schwarzenberga

16. 1. 2013

|
Tisk
|

Historicky první přímá volba prezidenta už zasáhla do života občanů České republiky. Koho vybrat ve druhém kole? KT proto oslovil několik osobností – laiky i kněze – s následující otázkou: „Který z kandidátů, kteří postoupili do 2. kola prezidentské volby, má podle vás blíže ke křesťanským hodnotám a o kterém z nich si myslíte, že bude jako prezident lépe reprezentovat Českou republiku?“

Vydání: 2013/3 Příští prezident? Zeman, nebo Schwarzenberg, 16.1.2013, Autor: Jiří Prinz

Kardinál Miloslav Vlk, emeritní pražský arcibiskup

Při současném výsledku prezidentských voleb je velmi jednoduché odpovídat, protože odpověď je zcela jednoznačná: je to Karel Schwarzenberg. Potvrzuje to celá tradice jeho rodu, zakotveného v křesťanských hodnotách. Řada jeho předků byla angažována v duchovní sféře, v různých funkcích a s různým posláním. Sám Karel Schwarzenberg má tuto tradici vtisknutou ve svém životě a ve svých postojích. On sám nepotřebuje usilovat o nějaký osobní prospěch, ale je zárukou, že bude mít jako prezident na zřeteli dobro společnosti a že do ní bude vnášet duchovní hodnoty, které „architekti“ naší nové doby neuznávali, a tudíž do jejích základů nepoložili. A z toho vyrostly dnešní společenský a politický marasmus a občanská frustrace. Pan Schwarzenberg je schopen spojovat a smiřovat… Věřící člověk nemůže volit nějaké mafiány, kteří usilují jen o svůj osobní prospěch. Spojují se s politiky a stranami, kteří vzbuzují jasné podezření, že by usilovali o ještě silnější plíživý návrat komunismu do našeho života. Je tady naše zodpovědnost ve svědomí.

Mons. Tomáš Halík,

Karla Schwarzenberga dobře znám a dám za něj ruku do ohně. Obdivuji jeho lidskou zralost, poctivou křesťanskou víru, mravní pevnost, vzdělanost, odpovědnost za zemi, politickou moudrost a zejména spojení noblesy s laskavostí a skromností. Kdosi o něm výstižně řekl, že mluví se stejnou úctou a pozorností s anglickou královnou jako s jakýmkoliv člověkem na ulici. Závidím mu jeho schopnost relaxovat při nudných jednáních a okamžitě reagovat, když je třeba. Pokud ho někteří budou chtít podpásově špinit poukazy na pana Kalouska a Nečasovu vládu, ať si položí otázku, jak by vypadala vláda a TOP 09, kdyby její negativa nevyvažoval Karel Schwarzenberg, a jaká by nastala alternativa, kdyby tato vláda padla.

Miloš Zeman převyšuje Václava Klause snad jen smyslem pro humor a vstřícnějším vztahem k Evropě, podobá se mu však svým egomanstvím a „nadstandardním“ vztahem k Rusku. Byl spolupachatelem opoziční smlouvy, která namísto demokratické soutěže nastolila mocenský kartel kmotrů, dodnes ovládajících politiku. Klaus řekl, že mezi kandidáty je Zeman jediný politik. Politici byli však všichni s výjimkou Franze. Ale Schwarzenberg je mezi nimi jediný státník.

ROMAN JOCHpublicista a politický komentátor

Čeští voliči poslali do druhého kola prezidentských voleb dvě silné, vyprofilované osobnosti, jež názorově i stylem snad ani nemohou být rozdílnější.

Miloš Zeman je reprezentantem a dědicem českého rovnostářství, sekularismu a socialismu. Jeho koncepce našich dějin a národa vychází z Aloise Jiráska a Zdeňka Nejedlého. Karel Schwarzenberg je křesťanský demokrat v doslovném smyslu. Je reprezentantem a dědicem české tradice křesťanského evropanství, jež se odvíjí od svatých Václava a Vojtěcha přes Karla IV. až po koncepci našich dějin v podání Josefa Pekaře.

Miloš Zeman byl a je proti napravení křivd spáchaných komunistickým režimem na křesťanských církvích, Karel Schwarzenberg za vyrovnání vztahu státu a církví nejen hlasoval, ale i je aktivně prosazoval.

Každý křesťan – vlastně každý občan, ať už je křesťanem či nikoli, má hlasovat podle svého svědomí. Pokud bychom však měli říci jednoznačně, zda mezi oběma je křesťanský kandidát, pak je to Karel Schwarzenberg.

Mons. Martin Holík, ředitel Radia Proglas

Blíž ke křesťanům má, jak se mi to jeví, bezesporu Karel Schwarzenberg. Zdá se mi být „plachým“ křesťanem. Tuto plachost někdy zakrývá jistým furiantstvím, jímž někdy pozlobí, jindy ale až překvapí nečekaně jasným přihlášením se ke Kristu; tomu nejen my kněží dobře rozumíme.

Podstatným rysem prezidentovy práce je reprezentovat zemi. Zde není o čem diskutovat, pan Karel je jiná úroveň. Stačí si povšimnout, který z kandidátů častěji používá jazyk k vysvětlení, odlehčení, sdělení a který k napadání, urážení druhých. Také jazykovou vybaveností a orientací v zahraničních otázkách pana Zemana předčí.

Domnívám se, že jako lék na naši často tak zbytečnou „blbou náladu“ dobře poslouží, když se nebudeme zaobírat stále jen vnitřními starostmi naší země, ale budeme schopni hledět poněkud dále. Patříme do rodiny evropských národů, jsme jednou ze zemí utvářených křesťanstvím, máme co říci druhým! Pokud by i jen tohle dělal nově zvolený prezident s týmem znalých lidí, není to málo. Prospěje to všem.

Petruška Šustrová, novinářka

Odpověď je tentokrát opravdu jednoduchá: Karel Schwarzenberg o sobě v jednom z mnoha televizních pořadů řekl, že je římský katolík, a křesťanské hodnoty jsou tudíž jeho hodnotami. Jsem také přesvědčena, že může jako prezident naši republiku reprezentovat lépe než Miloš Zeman. Miloš Zeman se, jak si může každý z nás pamatovat, často a rád nechává unést vlastními bonmoty, kterými se možná dokáže zavděčit části české populace, ale na mezinárodním fóru by jeho vlezlá žoviálnost a šokující výroky působily spíše trapně. Karel Schwarzenberg je tradičně přijímán v nejvyšších evropských i amerických kruzích, a to nejen díky dlouhé rodové tradici (i když ta samozřejmě rovněž hraje svou roli), ale například též proto, že byl dávno před zhroucením komunismu předsedou Mezinárodní helsinské federace pro lidská práva, tedy ctěné organizace, která usilovala o dodržování lidských práv také v zemích za železnou oponou. Karel Schwarzenberg tyto země navštěvoval a snažil se pomáhat obráncům lidských práv – na Západě za to sklízel zasloužený obdiv a úctu, na Východě zase nelíčenou vděčnost.

Michaela Freiová, publicistka a překladatelka

„Křesťanské hodnoty“ jsou pojem natolik vágní, že se pod něj vejde téměř cokoli a díky tomu se na něj před volbami odvolává prakticky každý. U veřejného činitele by se mělo mluvit spíše o prosazování křesťanské morálky a sociální nauky církve ve veřejné sféře. Benedikt XVI. i předchozí papež naléhali, resp. naléhají na to, aby veřejní činitelé zaujímali jasná stanoviska v antropologických otázkách – tedy hájili manželství a rodinu a bránili lidský život.

Tady mám s Karlem Schwarzenbergem problém. Je sice katolík a chodí do kostela, ale současně hlasoval pro registrované partnerství, podpořil rouhavou exhibici Pussy Riot v chrámu Krista Spasitele, angažoval se v neomarxistické Straně zelených… Kvůli tomuto názorovému mišmaši je pro mne těžko předvídatelný. Když ho – jako ministra zahraničí – vyzval lidovecký předseda Bělobrádek k silnějšímu angažmá Česka pro pronásledované křesťany, reagoval vlažně. Není mi také známo, zda se někdy vyjádřil k nebezpečí islamizace Evropy.

Miloš Zeman se za katolíka zřejmě nepovažuje, takže nemá smysl ho tímto metrem poměřovat.

Jiří Zajíc,

Pro moje rozhodování o tom, který kandidát má blíže ke křesťanským hodnotám, jsou podstatná hlavně dvě kritéria: jeho lidská důvěryhodnost a jeho citlivost vůči těm, kteří jsou slabí a potřební, odstrkávaní na okraj a decimovaní bezohledností kapitalistického systému. Co se týče výkonu prezidentské služby, pak to, jaký respekt naší zemi získá a současně jak dobře bude umět s ostatními představiteli jiných států spolupracovat na vytváření lidštějšího a spravedlivějšího světa. Na základě těchto kritérií jsem volil v prvním kole ženu, u které jsem neměl sebemenší pochybnost, že je splňuje velmi dobře. A ve druhém kole jim výrazně lépe odpovídá Karel Schwarzenberg. Nikdo z něj sice nesejme zodpovědnost za tristní působení této vlády ani za podporu Miroslava Kalouska i v tak nehajitelných záležitostech, jako třeba je ta s předraženými letouny CASA, ale Miloše Zemana diskvalifikuje jednak jeho podíl na opoziční smlouvě, jednak vazby na různé mafiánské skupiny. Od Miloše Zemana se distancují i slušní sociální demokraté, kterým věřím.

P. Stanislav Přibyl, generální vikář litoměřické diecéze

První překvapivé kolo prezidentské volby mě naplnilo radostí i nadějí, že to s námi není vůbec špatné. Nyní jsem jednoznačně přesvědčen, že ke křesťanským hodnotám má blíže Karel Schwarzenberg, a rovněž si myslím, že bude lépe reprezentovat Českou republiku. Vidím na něm ještě další pozitivní vlastnosti. Je to šlechtic, to znamená, že neuvažuje v kategoriích jednoho volebního období, ale v kategoriích generací. Víc než co jiného potřebujeme osvojit si takový pohled a být k němu vedeni, abychom se neutopili v pseudostarostech všedního dne. Byl jsem velmi pozitivně překvapen, jak dokázal prezidentský kandidát Schwarzenberg během kampaně stmelit nejrůznější skupiny lidí: mladé i starší, akademiky, umělce i tzv. obyčejné lidi. V situaci, kdy je naše země rozchvacována partikulárními zájmy a společné dobro začíná být nedostižným ideálem, potřebujeme takového prezidenta. Že mu je občas hůře rozumět nebo že mu je pětasedmdesát, je naprosto podružné.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou