26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Oslava plodu révy a lidské práce

2. 1. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/1 Máš důvěru v budoucnost?, 2.1.2006, Autor: Václav Štaud

V úterý 27. prosince sloužili v Blučině u Židlochovic mši svatou - jako všude jinde - ke cti sv. Jana Evangelisty. Kromě toho ale zažili blučinští ještě jednu mimořádnou slavnost. Jejich kostel totiž stojí v kraji vinařů, kteří právě v den svátku sv. Jana přišli Bohu poděkovat za výsledky své celoroční práce. Přestože s touto slavností začali teprve před pěti roky, stala se už tradicí a farníky viditelně těší.

Víno jako jeden z nejvzácnějších Božích darů je středem promluvy; i svaté přijímání podávají symbolicky pod obojí způsobou. Na závěr bohoslužby děkuje kněz všem pěstitelům révy za jejich úsilí, obětavost i nezbytnou poctivost a žehná řadám lahví mladého vína, vystaveným před obětním stolem. Přítomné pak zve k následné oslavě.
P. Lukasz Szendzielorz sem přišel teprve před šesti lety až z katovické diecéze, kde se víno nepěstuje a ani nepatří k oblíbeným nápojům. Dnes už se však ohání koštýřem jako zkušený vinař. Víno ale zatím neumí sám vyrobit. „Musí stačit, že se za vinaře modlím a jejich vínu žehnám. Hrozny z farské zahrady raději svěřuji odborníkům,“ vysvětluje s úsměvem.
Farní sklep je délkou víc než 35 metrů druhým největším v Blučině. Do menšího by se také tolik farníků nevešlo. Krátká modlitba, přípitek, koleda a pak už zazní první táhlé tóny lidové písně. Lehce a čistě, jak umí zpívat jen vinařská chasa na jihu Moravy. Zpěv neustává po celý dlouhý večer, sám pan farář dolévá farního vína a jednotliví vinaři s manželkami se za ním zase přicházejí pochlubit, co oni přinesli nejlepšího.

TO NEJHEZČÍ Z MORAVY
Všichni si chtějí připít také s paní Beátou, maminkou pana faráře. Tu pozval syn na jednu z prvních slavností vína a ona od té doby žádnou nevynechala. „Nejvíc se mi líbí právě vaše písničky, poslouchala bych až do rána,“ říká a otáčí mikrofonem svého malého magnetofonu. To proto, aby zpěv co nejlépe zachytila a mohla manželovi i rodinám dcer do Polska přivézt kromě dobrého vína také, jak říká, „to nejhezčí z Moravy“.
Zpěv a přátelské besedování zní sklepem až do pozdních hodin. P. Szendzielorz každého odcházejícího doprovází a pozve k další spolupráci - tentokrát už ale na vinici Páně. „Dřív sem přicházelo víc spolubratrů v kněžské službě z okolí,“ říká blučinský duchovní. „Dnes už podobné akce organizují sami,“ doplňuje. Slavnost žehnání vína na Moravě v krátké době zdomácněla tak, že ji přebírají farnosti nejen ve vinařských oblastech, ale i tam, kde réva běžně neroste. Tentokrát na svátek Miláčka Páně poprvé žehnali vínu například v kostele v Brně-Židenicích, a dokonce i v kamenitém podhůří Vysočiny, v Tišnově.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou