16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Orel stále roste a mládne

20. 8. 2019

|
Tisk
|

Celá orelská organizace prožije v sobotu 24. srpna na Svatém Hostýně spolu s moravským metropolitou a duchovním rádcem Orla Janem Graubnerem tradiční mariánskou pouť. Tentokrát projeví Bohu vděk i za letošní jubileum 110 let od svého založení.

Vydání: 2019/34 Matku Marii slavili v Paříži i v Iráku, 20.8.2019, Autor: Václav Štaud


„Těšíme se na členy našich rodin i na prosté poutníky, kteří možná Orla zatím blíže nepoznali,“ zve na hostýnskou horu ústřední starosta Orla, poslanec Stanislav Juránek. Slavnostní bohoslužba začne v 10 hodin na venkovním prostranství. Účastníků bývá mnoho tisíc, do baziliky se ani nevejdou.
„Z prachu jsme se zvedali celkem třikrát – po první a druhé světové válce a nakonec po pádu komunistické diktatury. Dnes Orel opět stojí na zdravých nohou. Stále rosteme a věkový průměr se snižuje. V roce 1990 nás byly tři tisíce, letošní orelský sjezd v květnu ohlásil 19 tisíc členů. A na prahu srpna už evidujeme dalších více než 300 nových mladých členů. Rozvoj navíc zaznamenáváme i v regionech, kde bychom to ještě nedávno nečekali. Vznikají nová orelská střediska, připravená vést mládež v křesťanském duchu. Záleží ovšem na jednotách a župách, na každém členu, aby naše postoje a činy byly průzračně čisté, abychom sloužili co nejvíce lidem, a naopak nikomu nedávali špatný příklad,“ uvádí Stanislav Juránek.
Férová služba Bohu a vlasti
Současné vedení pokračuje v orelské tradici tím, že klade důraz na službu Bohu a vlasti. A snaží se přitom o přátelskou spolupráci se Sokolem a různými tělovýchovnými svazy. „Nechceme jiný typ konkurence, než jsou férové sportovní výkony. Odmítáme návrat sveřepých slovních výpadů, jak je zná historie z období mezi oběma válkami. Křesťané se hrubě chovat nesmějí,“ zdůrazňuje starosta Orla.
Současně vítá spravedlivější způsob evidence a kontroly dotací, který přinese nově vzniklá Národní sportovní agentura. „Orlu, jenž nikdy nepřistoupil na falešné registrace ani na jiné podvody, aby dosáhl na víc prostředků, změna určitě pomůže,“ věří Stanislav Juránek.
Letošní léto přineslo orlům ještě jednu významnou událost. Po mnoha desetiletích stěhování po různých pronájmech získalo jejich ústředí v Brně vlastní prostory. S pomocí dotace od města Brna Orel zakoupil a opravil budovu v městské části Starý Lískovec, kde našlo své pracoviště úzké vedení i pět členů organizace. K dispozici jsou i místnosti pro setkávání, ke cvičení maminek s dětmi, pro šachy a další prostorově nenáročné aktivity.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou