26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Oltář pro Plečnikův chrám

16. 1. 2018

|
Tisk
|

Jeden z nejvýznamnějších pražských chrámů, kostel Nejsvětějšího Srdce Páně slovinského architekta Jože Plečnika, získá nový oltář. Hotový by měl být do konce letošního roku.

Vydání: 2018/3 Břevnov má nového opata, 16.1.2018, Autor: Jiří Prinz

Příloha: Diecézní zpravodajství - Pražská arcidiecéze


„Stávající oltář byl od počátku koncipován jako provizorium a dnes už dosluhuje, proto jsme se rozhodli pro nový,“ objasňuje místní farář P. Jan Houkal. Právě on nakonec vybral i tvůrce nového oltáře, architekta Josefa Pleskota. „Je pro mě důležité, aby to dělali věřící lidé, katoličtí křesťané, protože této problematice rozumí takříkajíc zevnitř. Genialitu Plečnikovu proto doplní genialita pleskotovská,“ objasňuje svou volbu.
Návrh Josefa Pleskota a jeho spolupracovníka Norberta Schmidta má podobu bílé polokoule na malé bílé podestě. „Jde o stlačenou půlkouli. Snad bude evokovat kalich, pohár, studánku, kapku nebo třeba i abstrahované srdce. Oltář bude osazen na trnu z ušlechtilé oceli, který bude zároveň sloužit jako schrána pro relikvii,“ vysvětluje architekt Josef Pleskot.
Všechny prvky Plečnikova řešení interiéru přitom zůstanou zachovány. „Ponechána bude i původní Plečnikova mřížka, neboť je tak mistrovsky koncipována, že konzervační hledisko musí v tomto případě dostat přednost před liturgickým,“ doplňuje P. Houkal. Do nového oltáře budou podle něj vsazeny ostatky sv. Markéty Marie Alacoque, která v 17. století stála u zrodu úcty k Nejsvětějšímu Srdci Páně. „Oficiální žádost bude muset ještě vlastníkům ostatků zaslat kardinál Dominik Duka,“ připomíná farář.
Cena oltáře, který podle Pleskotova návrhu zhotoví sochař Petr Váňa, nepřekročí milion korun. Financovat ho bude sama farnost. „Letos proběhnou pro tento účel čtyři sbírky. Já tím žiji a upřímně se na to těším,“ přiznává P. Houkal.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou