26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ohlédnutí za dvaceti lety v Bulharsku

27. 5. 2014

|
Tisk
|

Papež Jan Pavel II. si přál, aby po pádu komunismu salesiáni posílili svou přítomnost v balkánských zemích. V lednu 1993 se stal provinciálem salesiánů P. Benno Beneš, který začal rozjíždět misie v Bulharsku.

Vydání: 2014/22 Papež překvapil i ve Svaté zemi, 27.5.2014, Autor: Aleš Palán

Příloha: Salesiánské misie v Bulharsku

Na začátku bylo veliké nadšení. První průzkumná cesta nám poodhalila tvář posttotalitního Bulharska – krásnou přírodu, slunce, moře, milého nuncia i laskavého starého biskupa Metoděje. S P. Antonínem Komanem jsme do Bulharska přijeli v dubnu 1994. Bydleli jsme v Sofii na biskupství, učili se jazyku a připravovali na tábor s místními kluky.

Biskup Metoděj nám svěřil farnost v Kazanlaku. Když jsme sem 25. října 1994 přišli, byly v domě jen okna a dveře, když foukalo, záclony doslova vlály. Náš program zněl: opravy, opravy a zase opravy. Vlastníma rukama i s pomocí druhých. Spousta lidí z ČR nám pomáhala přímo na místě, další pomáhali a dál pomáhají finančně a modlitbou.

Kromě oprav a péče o farnost se podařilo založit v Kazanlaku malé středisko s oratoří pro děti. Při opravách se mnozí hoši z oratoře naučili brát do ruky lopatu, krumpáč nebo jezdit s kolečkem. Pořádaly se setkání, duchovní obnovy i letní tábory. Začaly probíhat formační kurzy pro animátory. Našli a stále se nacházejí ochotní dobrovolníci, kteří nám jezdí pomáhat. Od roku 1998 přijíždějí dobrovolníci na celý rok, což je velká zkušenost pro nás, a zvlášť pro ně – darovat někomu rok svého života.

S Bulhary jsme v roce 1996 prožili politickou a ekonomickou krizi, takže víme, co znamená, když není chleba. Díky pomoci, kterou se nám podařilo zprostředkovat, jsme se seznámili s mnoha potřebnými.

Naše komunita se rozrůstala, a tak jsme mohli rozšířit své působení. Působili jsme ve vesničce Novo Delčevo a ve městě Gabrovo. Otec Antonín se roku 1999 ujal duchovní správy ve městě Jambol, kde působí dodnes. Od roku 1996 jsme vypomáhali i ve farnosti Stara Zagora. O několik let později nás nový biskup Christo požádal, abychom ji převzali do správy. V roce 2007 bylo rozhodnuto, že se ve Staré Zagoře budeme věnovat Romům. Po nutných opravách se tři spolubratři mohli nastěhovat a začít hledat cestu k romským dětem.

Cesta je to nesnadná, ale s Boží pomocí plodná. Malé centrum pro mládež funguje, farnost se omlazuje. Vyvstala potřeba větších prostor. Byl vypracován projekt kostela Panny Marie Pomocnice křesťanů a vzdělávacího centra pro mládež v blízkosti romské čtvrti. Dne 26. října 2013 byl požehnán základní kámen na pozemku, kde, dá-li Pán Bůh, bude centrum stát.

Dvacet let salesiánského působení v Bulharsku je více než polovinou mého kněžského života. Je-li člověk ochoten jít, kam ho Pán volá, je radostí být k dispozici a nebát se. Všem, kteří jsou ochotni nasadit se pro Boží dílo, ze srdce přeji, aby tuto radost a štěstí opravdu prožívali.P. PETR NĚMEC SDB

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou