26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zvládají mladí křesťané vztah bez sexu?

11. 9. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/37 Jak odpustit, když to nejde?, 11.9.2007

Slyšel jsem, že několik mladých párů vstoupilo během letošní velehradské pěší pouti do iniciativy Čistá láska. Můžete napsat, o jakou organizaci jde, kolik má členů a jaké povinnosti mají? Nehrozí, že budou se svými ideály jiným k smíchu?

Někteří mladí si v kolektivech, kde se pohybují, opravdu připadají s čistými životními zásadami jako poslední „exoti“. V hloubi srdce tuší, že tradiční křesťanské postoje jsou správné, ale co naplat, jsou osamoceni. Podobně na tom však byly už předchozí generace. Jedna čtyřicetiletá svobodná matka sdělila knězi poté, co byla svědkem přijetí další skupinky mladých do Čisté lásky, toto: „Škoda, že něco podobného nebylo, když jsem já byla mladá. Tyto názory jsem sdílela už tehdy, ale byla jsem jediná, a tak jsem to neustála. Mít takovou oporu, určitě by můj život dnes vypadal úplně jinak...“

Příklady táhnou
Vzpomínám si také, jak před dvěma lety jistý zkušený kněz prohlásil: „Čistá láska? To už pro dnešní mladé není. Předmanželská zdrženlivost a ani věrnost se moc nenosí – věřící v tomto směru nejsou velkou výjimkou.“ Je potěšitelné, že se tímto výrokem mýlil. Nejenže je mezi mladými i dnes ochota o těchto skutečnostech mluvit, ale najdou se i takoví, kteří o ideál čistoty usilují. A jsou dokonce ochotni jít svým tichým příkladem proti proudu doby a ukazovat hodnotu čistých postojů a vztahů svému okolí.
V cizině už obdobná hnutí mezi mládeži existují několik let a stále nabývají na síle. Mladí lidé dávají světu na srozuměnou: Máme vyšší ideály! Jejich příklad je výzvou celé společnosti, aby konečně začala brát tyto postoje vážně.

Poctivý pohled na sebe sama
U nás vše začalo v roce 2005 při srpnové pravidelné měsíční pouti v Hlubokých Mašůvkách. Prvních 15 mladých lidí tehdy veřejně vstoupilo do iniciativy Čistá láska. Kdyby někdo myslel, že jde jen o zřeknutí se sexu až do manželství, pak by zachytil pouze určitou část obsahu Čisté lásky. Mladí zároveň usilují o čisté vztahy s druhými. Například s nikým nemanipulovat, mít čisté úmysly, nežít vůči okolí v přetvářce a podobně. Jednoduše řečeno: jde o čistý, poctivý pohled na sebe, vztahy s druhými i s Pánem Bohem. To nemůže být realizováno hned. Stává se to každodenní cestou, na které je možno růst. Ten, kdo vstupuje do Čisté lásky, by měl být svobodný a má mít alespoň 15 let. Nezavazuje se k placení žádných členských příspěvků, neslibuje, že se bude někde pravidelně scházet (i když už proběhlo první celostátní setkání a na 12. – 14. října se chystá druhé ve Vranově nad Dyjí). Vstupující slibuje jen to, že se bude denně modlit za všechny ostatní členy modlitbu Pod ochranu tvou a samozřejmě, že se bude snažit žít podle zásad čisté lásky. Nebere tedy na sebe nic nového oproti ostatním věřícím. Vždyť žít podle Desatera (včetně 6. a 9. přikázání) by měl každý! Vstup je otevřen i pro ty, kdo už něco pokazili, ale nyní chtějí žít lépe. Vstoupit mohou jednotlivci i páry. A je potěšitelné, že v řadách iniciativy jsou vyrovnaně zastoupeni chlapci i děvčata.

STŘÍBRNÝ PRSTÝNEK
Mladí z Čisté lásky vydávají též zpravodaj, který obsahuje svědectví a myšlenky týkající se života s čistým srdcem. Nalézají v něm povzbuzení a argumenty pro tento způsob života. Už se necítí sami, vždyť v naší zemi jich je několik set a další se na vstup chystají. Od letošního léta je tento zpravodaj součástí časopisu pro „novou evangelizaci“ s názvem Milujte se! Jedná se o českou verzi mezinárodního zpravodaje Hnutí čistých srdcí, je šířen zdarma a zájem ze strany čtenářů překvapivě narůstá. Věříme, že se najde dost dobrodinců, kteří jej podpoří.
Ti, kdo patří do iniciativy Čistá láska, nosí prostý stříbrný prstýnek, který dostávají při přijetí. Je to nejen pomůcka pro možné rozpoznání – prostota prstýnku napovídá, jak má jeho vlastník vystupovat.
Zájemci mohou získat více informací na faře ve Vranově nad Dyjí, v Liběšicích u Žatce nebo na e-mailové adrese marek@fatym.com.
P. Marek Dunda, moderátor farního týmu ve Vranově nad Dyjí


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou