12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ptej se krásy země, moře, vzduchu

9. 10. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/41 „Jděte k volbám!“ vyzývají biskupové, 9.10.2012, Autor: P. MILOSLAV FIALA OPraem

Nejsem pokřtěný, neumím se modlit, jak říká církev. Přesto se často snažím obracet k Bohu tím, že cítím radost z přírody, milého setkání. Může mě Bůh vyslyšet?

Jestliže se radujete z krásy přírody, z večerní pohody a ze setkání s přáteli, pak si můžete být jist, že jste opravdu blízko Bohu, i když ho svýma očima nevidíte. Jeho existence se podstatně liší od všeho, co vnímáme svými smysly.

Proto potřebujeme víru aspoň v jejím základním stupni, která dodá našemu rozumu dostatek důvodů k uznání Původce všeho bytí. A nejen to: můžete i prožívat jeho tajemnou přítomnost – protože křesťanství není jen souborem teoretických pouček, ale obsahuje také rovinu osobní zkušenosti.

Uvažováním například o přírodě se můžeme povznést až ke Stvořiteli, jak uvádí starozákonní kniha Moudrosti (13,5): „Neboť z velikosti a krásy tvorů může být srovnáním poznán původce jejich bytí.“ Ostatně o tom přemýšlel už biskup Augustin: „Ptej se krásy země, moře, vzduchu, která je všude. Jejich krása je jakýmsi jejich vyznáním. A kdo tedy stvořil tyto tak krásné, i když pomíjivé tvory, ne-li Někdo, kdo je krásný neměnným způsobem.“

Učení víry praví, že Bůh je i všemohoucí: všechno řídí a všechno může. A je i milujícím Otcem, který se o nás stará. Někdy se nám může zdát, že není přítomen, že je nekonečně vzdálený, a že dokonce není schopen zabránit konkrétnímu zlu nebo vyslyšet naše prosby. Ale cesty Boží všemohoucnosti jsou tajemné a nejsou na první pohled zřejmé. Ale to nás nesmí mýlit: vždyť stále hledáme Boha, podvě-
domě po něm touží dokonce i ti, kdo prohlašují, že v něho nevěří.

A předkládáme mu své prosby. Ježíš v Horské řeči (Mt 5) jako podmínku vyslyšení našich modliteb uvádí nutnost všestranného obrácení našich srdcí a bdělost, se kterou se učíme vnímat různé formy jeho přítomnosti. Můžeme tedy hovořit s Bohem v pevné víře, že nebeský Otec nám odpoví tak, jak to odpovídá jeho vůli. Ve své lásce chce pro nás jen to nejlepší.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou