26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Připravujeme se na oslavu Kristova vzkříšení

12. 2. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/7 Když je dítě v rodině hostem, 12.2.2008

Na co klade církev hlavní důraz při postní liturgii? Kromě pobožností křížových cest a fialové barvy žádný větší rozdíl oproti jiným částem roku nevidím. Ale třeba nejsem dost pozorný...

Z liturgického hlediska je doba postní chápána jako „velikonoční kající doba“ a je v ní zdůrazněna tematika křtu a pokání. Jestliže pro křest a pokání je charakteristické období přípravy, tak i doba postní je dobou přípravy. Jak a na co se v této době připravujeme? Na oslavu Kristova zmrtvýchvstání. Při velikonoční vigilii se zříkáme zla a obnovujeme křestní vyznání. Z tohoto důvodu je důležité, aby se v průběhu postní doby věřící na tento okamžik připravovali pokáním a náležitou katechezí.
Liturgie doby postní je tematicky odlišná od ostatních liturgických období, což je nejen naznačeno fialovou barvou, ale i liturgickými texty a zpěvy. Toto však nejsou jediná vnější znamení, můžeme připomenout postní výzdobu kostelů a také postní vélum, které zahaluje obraz oltářního retabula. Dalo by se obšírněji hovořit o těchto vnějších postních prvcích, ale nás zajímá postní liturgie, tj. liturgické texty a témata v nich obsažená.

NÁSLEDUJME SVÉHO PÁNA
Také liturgické texty chápou dobu postní jako čtyřicetidenní přípravu na Velikonoce, během které mají věřící hlouběji pronikat do tajemství Kristova vykupitelského díla. Postní doba začíná pohledem na postícího se Krista, který přemáhá pokušení – v tom jej máme následovat. Smyslem našeho postu, odříkání a boje proti zlu je naše proměna. Kristova proměna na hoře Tábor zdůrazňuje změnu v nazírání na život, ne změnu v jednání. Cílem proměny není především naše jednání, ale náš pohled – vidět svět a život ozářený „táborským světlem“.
V dalším průběhu postní doby se zdůrazňuje příprava na slavení velikonočního tajemství, ale také křest a příprava na jeho přijetí. Věřící si mají uvědomit, že jsou pokřtění, tedy že ve křtu byli spolu s Kristem pohřbeni a vstali k novému životu. Postní uvádění církve do tajemství křtu nás přivádí k jádru Velikonoc. Ve křtu jsme sice zemřeli hříchu, ale lidská slabost na nás stále doléhá. Tudíž i prosby za odpuštění a různé kající bohoslužby v době postní mají své významné opodstatnění.

NEJEN KŘÍŽOVÉ CESTY
V mnoha farnostech jsou typickými postními pobožnostmi křížové cesty, které mohou Boží lid dobře připravovat na slavení Velikonoc. Přesto bych se přimlouval, aby věřící skrze liturgii postní doby byli více vtaženi do jejího prožívání. K tomu mohou sloužit tematické postní katecheze a promluvy, kající bohoslužby, liturgická postní praxe či úprava a výzdoba interiéru kostela.
P. Pavel Kopeček, vyučující liturgiky na CMTF UP v Olomouci


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou