26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pomáhají slova Písma v konkrétních rozhodnutích?

2. 12. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/49 Marta a Marie v adventu, 2.12.2008

Církev v adventu doporučuje častější četbu Písma. Nikdo mi ale ještě nevysvětlil, jak hledat v Bibli radu pro konkrétní rozhodnutí. Jen tak zapíchnout prst do jakéhokoliv místa mi připadá hloupé.

Nemyslím si, že hlavním účelem četby Písma by měla být pomoc pro naše rozhodnutí. Toho, co v Božím slově mohu hledat a nacházet, je velmi mnoho: pomoc v modlitbě, zdroj proseb, chval, díků; je to slovo, jež mě usvědčuje ze hříchu; Bůh mi skrze své slovo nabízí pomoc v boji proti zlému i duchovní pokrm. Boží slovo je zdrojem skutečné pravdy a co víc – pokud ho čtu (nebo mu naslouchám) s vírou, Bůh mě dokáže skrze své slovo proměňovat... Tedy – skrze Bibli se mohu setkávat se samotným Pánem. Doba adventu nás jistě může povzbudit, abychom Písmo častěji vzali do rukou. A nemělo by zůstat jen u adventu...
A jak je tomu se zmiňovanou pomocí v rozhodnutích? Možná se zde setkáte s velkou škálou názorů. Mnozí křesťané „Boží nápovědu“ skrze Písmo zpochybňují a považují to za příliš „charismatické“ či „protestantské“. Jiní se zase obávají rozhodnout sami a byli by nejraději, kdyby v Písmu našli odpověď i na to, zda mají při nákupu pořídit chléb či rohlíky. Myslím, že pravda je někde uprostřed. Věřím (a mám nejednu zkušenost), že Bůh nám skrze své slovo může pomáhat i v konkrétních rozhodnutích. Je ovšem třeba, aby takový nalezený úryvek (ať už hledaný cíleně, nebo když po modlitbě otevřu Písmo sám či ve společenství) prošel určitým rozlišováním. V méně závažných případech pomůže svědomí, zdravý rozum, v závažnějších případech pak rada zpovědníka či dalších lidí, k nimž mám důvěru. A také je důležité vnímat další okolnosti svého života.
Na závěr přidám osobní příklad. Někdy od svých osmnácti let jsem z různých setkání, v modlitbě i skrze další události v životě vnímal, že mě Pán zve, abych se stal knězem. V průběhu následujících dvou let jsem toto pozvání pociťoval stále zřetelněji, ale pořád mi chyběla jakási jistota – a snad i odvaha – udělat rozhodnutí. Přitom jsem vnímal, že už dozrál čas, abych takové rozhodnutí udělal. A tak jsem jednoho večera dlouho prosil Ducha Svatého a po modlitbě si otevřel Písmo – malý Nový zákon, kde toho na jedné stránce moc nenajdete. Náhodná volba padla na samotný závěr Matoušova evangelia (Mt 28,16–20). Pán se zjevuje učedníkům, ale oni mají stále pochybnosti. A on je přesto posílá hlásat evangelium s ujištěním, že s nimi bude až do konce světa. Toto slovo mi dalo odvahu, abych se rozhodl vstoupit do semináře (samozřejmě jsem to znovu probral se svým zpovědníkem). Právě v těchto dnech uplynulo devatenáct let od zmíněného rozhodnutí. A tak už mohu říci, že mi Pán tehdy „napověděl“ správně.
P. PETR KARAS, farář v Dolních Bojanovicích


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou