16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Památky na silnou a věrnou církevní obec

7. 8. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/32 Koníčky duchovních, 7.8.2006, Autor: Václav Štaud

Ve Skutcích apoštolů je velmi podrobně a dramaticky vylíčeno, jak svatý Pavel začal působit na půdě Evropy - ve Filipech. Existují archeologické památky na toto období?

Ano, ruiny původního města Filipy byly odkryty historiky a celý archeologický areál je přístupný veřejnosti. Svým rozsahem, zachovalostí městského půdorysu a množstvím staveb je srovnatelný s tak významnými lokalitami, jako je starý Korint nebo antický Efes. Že jej lidé méně znají a méně navštěvují je jistě škoda, na druhé straně tu může turista užívat mnohem více klidu a svobodného pohybu. Neruší nás tisíce halasících návštěvníků ani píšťalky a křik hlídačů, reagujících na každý krok mimo povolenou trasu, jak je známe z obou zmíněných památných měst.
Nejdříve však doporučuji prohlídku půvabné Kavaly, která ještě v 1. století nesla jméno Neápolis (Nové Město). Z vysokých hradeb křižácké pevnosti, jejíž horní nádvoří střeží řadu památek na dávnou akropoli, hledíme do přístavu. Tady vstoupil apoštol národů poprvé na půdu Evropy. Do místa vzniku první evropské křesťanské obce je to odtud necelých 15 kilometrů, přes sedlo oblého horského hřebenu.
Také díky tomu, že filipské události mistrovsky popsal jako očitý svědek sám evangelista Lukáš, může být procházka kamenným nalezištěm mimořádným zážitkem. Jak snadné je nechat se tu unášet představou Pavlovy blízkosti. Tady někde ve středu města blízko agory, musel stát dům paní Lydie, která jako první uvěřila, byla pokřtěna a velkoryse se ujala evangelizující skupiny. Dobře zachovalé divadlo, které se pyšnilo antickou dokonalostí už bezmála pět století před Pavlovou návštěvou, určitě slyšelo jeho mocný hlas. A tady někde na fóru stála soudní budova, kam Pavla a Silase přivlekli nepřátelé a nechali je bičovat.

KDO ZMĚNIL DĚJINY?
Ve Filipech ukazují také apoštolovo vězení. Je to místnost, jeskyně vytesaná ve skále pod starou akropolí. Tady se opravdu mohla udát příhoda ze 16. kapitoly Skutků. Podobá se vysvobození svatého Petra z pout během Herodova pronásledování první církve v Jeruzalémě. Během zemětřesení se i ve Filipech otevřela brána vězení a lidem spadly okovy. Jenže Pavel neprchá, protože nechce ohrozit dozorcův život: „Nezabíjej se, nedělej to! Jsme tu všichni.“ Jeho důvěra byla na místě. Již druhý den byl s omluvami propuštěn. Návštěva Filip přinese každému vnímavému návštěvníku silné zážitky. Neuškodí ani odbočení do současné vesnice stejného jména. Na návrší vedle kaple byl před dvěma lety vybudován prostorný altán. Chrání před sluncem turisty, kteří sem přijeli za výhledem do širokého údolí, do dějiště jedné z největších bitev starověku. Právě zde byli v roce 41 před Kristem pokořeni Césarovi vrahové Cassius a Brutus, zatímco Antonia a Octaviána (pozdějšího císaře Augusta) čekalo ještě několik let pomíjivé slávy. O sto let později odtud pěšky vyšel měnit dějiny prostý muž, Pavel z Tarsu. Nejdříve zamířil hlásat slovo Boží vhod i nevhod do nedaleké Soluně.
Ve Filipech poté vyrostla silná a věrná církevní obec. Vyplývá to z apoštolova listu, důkazy jsou i ve vykopávkách. Kdejakou hlavici sloupu či náhrobní kámen zdobí kříže a další symboly Krista. Jsou jich tu stovky, snad tisíce. Z některých starokřesťanských bazilik, postavených mezi 4. a 6. stoletím, už zbyly jen základy; sloupy a klenby jiných se stále tyčí do mnohametrové výše. Pomníky muže, který bojoval dobrý boj...


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou