16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Návštěvy rodičů ani sladkosti na tábor nepatří

17. 7. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/29 Mučedník komunismu farář Josef Toufar, 17.7.2007

Nebyli jsme loni spokojeni s péčí o své děti na městském táboře. Podle čeho máme příště vybírat? Naše farnost pro děti nic nedělá. Jak se dostat k nabídce jiných složek církve? Internet ještě nemáme. Poraďte mi, prosím!

Prázdninovému programu pro dítě je třeba věnovat velkou pozornost. Na dva měsíce se uzavřely školy i zájmové organizace a dítě by nemělo být ponecháno pouze vlivu televizní obrazovky, vševědoucímu internetu či své fantazii.  Abyste byli spokojeni vy i váš potomek, je třeba si ujasnit, co od tábora žádáte. Pokud jde o starší dítě, mohou se lišit vaše očekávání od očekávání jeho. Vždy je tedy vhodné výběr tábora probrat s dítětem samotným, uvědomit si také jeho zdravotní stav a fyzické schopnosti. Ideální je situace, kdy se tábora účastní sourozenci nebo když dítě na tábor přizve svého kamaráda.
Určitě bychom měli tábor vybírat podle referencí známých a přátel. Zeptejte se jich, jak byli spokojeni s táborem pro své děti v předchozích letech. To může napovědět o kvalitě tábora. I kdybychom se dostali na internetu k nabídce různých táborů, vždy bychom měli poznat osoby stojící za organizací tábora.

DIECÉZNÍ CENTRA PORADÍ
Existují tábory příměstské, celoročně fungujících zájmových organizací, tábory zahraniční, počítačové, jezdecké, sportovní… U většiny jde jednak o rozšiřování určitého zájmu dítěte, na druhé straně se často jedná o tábory komerční, kde provozovatel platí vedoucí jako zaměstnance a sám očekává zisk. Mimo to jsou v období letních prázdnin pořádány tzv. neziskové tábory, které fungují na bázi částečného příspěvku ze strany rodiny či zaměstnavatele rodičů a částečného příspěvku ze strany státu. Takové tábory organizují i občanská sdružení, pracující při diecézních centrech pro mládež. Např. v Brně jde o občanské sdružení Petrov, v Olomouci o sdružení Sarkander. Tyto organizace zajišťují letním táborům odbornou kvalifikaci vedoucích, zdravotníků a hospodářů, získávají státní dotace pro spolufinancování, poskytují informace týkající se táborové „legislativy“ apod. Zde můžete také získat informace o táborech pořádaných například farností ve vašem okolí, pokud zrovna ta vaše v letošním roce tábor nepořádá. Pak je již na rodičích, aby se domluvili s příslušným hlavním vedoucím o možnosti přihlášení dítěte na vybraný tábor. Hlavní vedoucí se před táborem rádi seznámí s rodiči, představí programovou náplň, příp. téma celotáborové hry a dozví se o přihlášeném dítěti podrobnější informace (někde pořádají předtáborové schůzky).

NENÍ NAD VĚŘÍCÍHO KAMARÁDA
Také přímo na diecézních centrech mládeže bývá možnost pobytů pro mladé, na některých i pro děti. Na výběr je několik typů táborového ubytování, mezi oblíbené patří stanové tábory, některá tábořiště jsou vybavena chatkami či chatou, stále se také jezdí na tzv. chaloupky podle salesiánského vzoru. Na centru v Osové Bítýšce se o prázdninách cíleně zaměřujeme na mládež od 12 let. Připadá nám, že v tomto věku už mladí odmítají jezdit na „klasické tábory“, zvláště pokud nejsou aktivně zapojeni do jejich přípravy nebo je nepřiláká kvalitní zážitkový program pro jejich věkovou skupinu. Většina těchto táborů má omezenou kapacitu, a proto doporučuji zajímat se o ně již v měsíci dubnu, nejpozději v květnu. Určitě se nevyplácí čekat na červenec a spoléhat na „last minute“.
Během průběhu tábora pak rozhodně nedoporučuji návštěvy rodičů. Ti už musí v důvěře vše vložit do rukou vedoucích, kteří se měsíce na tábor připravují. V případě popisovaných táborů navíc zcela dobrovolně a nezištně. Z vlastních dlouholetých zkušeností můžeme říci, že nic nenaruší průběh tábora a zapojení dítěte tolik, jako nečekaná návštěva rodičů. Nic zase nenahradí dětskou radost při předávání dopisů na večerním nástupu. Psát zprávy z domova mohou rodiče každý den, ovšem bez balíků plných cukrovinek. Děti na táboře hladem netrpí a při přijetí takového balíku jen často ukáží, jak jsou na tom špatně se schopností se s ostatními rozdělit.
Věřící rodiče by se měli zabývat také otázkou, jestli dítě na táboře nalezne věřící kamarády, zda se tam povzbudí i po duchovní stránce a zda tábor nerozbije jeho předcházející výchovu.
Mgr. Lenka Jakoušová a P. Roman Kubín, pracovníci Diecézního centra mládeže v Brně


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou