12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Mladí lidé potřebují vzor k následování

29. 1. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/5 Rozkrájet se pro druhé?, 29.1.2007

Četl jsem o nedávném průzkumu, podle něhož má pro převážnou část naší mládeže hodnotu jen ten, kdo má majetek. Bez ohledu na to, jak k němu přišel. Význam pro ně ztrácejí úplně všechny ideály, také vztah k životnímu prostředí klesá. Boha mladí uvádějí až na předposledním místě žebříčku hodnot. Má naše země vůbec nějakou budoucnost?

V jednom malém společenství mládeže jsem položil svým přátelům otázku, jaký je jejich žebříček hodnot. Když se na nejvyšších příčkách objevily „obyčejné“ lidské hodnoty typu zdraví, štěstí, láska, zeptal jsem se tedy: „Kde je mezi těmi hodnotami Bůh?“ Jejich reakce byla pro mne velkou školou.
Odpověděli: „Boha mezi hodnoty přece nemůžeme vůbec zařazovat!“ Měli pravdu. Bůh přece nepatří do hodnotového žebříčku. Nemohu osobu, kterou mám rád, zařadit mezi „něco“. A tak otázka, kterou jakoby vracím, zní: nestal se Bůh pro nás jen „něčím“, místo toho, abychom vnímali Svatého a Věčného, Otce našeho Pána Ježíše Krista a našeho Otce?

Zkreslené představy o Bohu
U průzkumů, jejichž hodnověrnost tady nechci zpochybňovat, je třeba dobře interpretovat výsledky. Je například důležité, v jaké části mládeže se průzkum uskutečnil, neboť jiné ideály uvádějí mladí kolem 16 let a jiné až ve 25 letech. Troufnu si tvrdit, že mládí nepřestalo být dobou velkých ideálů. To patří k jeho podstatě. Cíl mladých se však přirozeně posunuje. Mnozí z dotázaných možná měli představu o Bohu velmi zkreslenou. Pro mnohé je Bůh jejich představ prostě nepotřebný.

Spirituální nabídka církve
Dokud bude nejrozšířenější představou o Bohu obraz dobráka, jak ho ukazuje Jiří Bartoška v pohádce Anděl Páně, nebo jiný stejně nepravdivý obraz z oblasti mytologie či dokonce středověké křesťanské ikonografie, nemůžeme očekávat, že se mladí lidé budou o tohoto boha zajímat.
Papež Jan Pavel II., který mladým lidem velmi dobře rozuměl, ukazoval na velké a náročné ideály, které Bůh mládí svěřuje. Nezakrýval problematické skutečnosti, ale doprovázel mladé lidi v jejich rozhodování a v jejich rozpoznávání pravých ideálů spojených s osobou Ježíše. Mezi ideály, které jsou připomínány i současným papežem, patří lidská vzájemnost, solidarita, křesťansky chápaná láska.
Ani podle mé zkušenosti v práci mezi mládeží neztrácejí tyto hodnoty pro mladé svou přitažlivost. Mnozí je těžko pojmenovávají, jistě se projevuje, že mnohý se teprve učí rozumět sobě samému. Jiné výzkumy, o nichž mluví P. Michael Martinek ve své práci nazvané „Ztracená generace?“, ukazují, že „dochází k tiché revoluci, jejíž podstatou je přechod od materiálních hodnot k postmateriálním“. A také hned navazuje tvrzením, že se takto vytváří nový prostor pro spirituální nabídku církve.

Musíme svědčit svým životem
Křesťanské hodnoty totiž opravdu nestojí v protikladu k hodnotám, o něž mladí lidé usilují. Jsou spíše jejich vrcholem, na který oni nedohlédnou. Mezi nejvyšší hodnoty mladí zařazují mír, lásku, zdraví. Kdo jiný než my, křesťané, ví lépe, že je to Bůh, kdo nabízí uzdravení těla i duše? Kdo jiný by měl ukázat, že v Bohu lze spočinout? Vždyť přece my máme svěřeno veliké tajemství života Božího: Bůh je láska!
Až budeme my, dospělí křesťané, křičet svým životem v naší zemi tuto základní pravdu, mohu bez obav na položenou otázku odpovědět: „Ano, naše země má skvělou budoucnost!“ Protože mladí lidé budou mít vzory, které mohou napodobovat. Budou vidět, že svatost života je možná, že to není nedostižný ideál. Budou se obracet k Bohu, svému Otci.
Život mladých je obrazem života společnosti. Zatím nám tohle zrcadlo někdy ukazuje spíše naše šmouhy. Budeme-li však vytvářet dobrou občanskou společnost a také živé a zdravé společenství církve, můžeme, myslím, oprávněně spoléhat na Boží požeh
nání i pro naši zemi.
P. Vít zatloukal,
vedoucí Sekce pro mládež ČBK


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou