12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kdyby v církvi nebylo více dobra než zla

18. 1. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/3 Vláda schválila majetkové vyrovnání s církvemi, 18.1.2012, Autor: Pavel Kuneš

Když se nevěřící zeptá: 'Jsem zklamán chováním mnohých katolíků, poněvadž se chovají mnohem hůř než nevěřící. Copak si myslí, že pak stačí jít ke sv. zpovědi, na mši či se pomodlit?'

Já se domnívám, že si to nemyslejí. Ale vezměme vaši otázku, jak jste ji položil. Souhlasím s vámi ve věci zklamání z chování mnohých katolíků. Zejména proto, že já sám jsem také už někoho zklamal svým chováním. Když si vzpomenu, kolik věcí jsem v životě mohl a měl udělat lépe, nemohu než vám přitakat.

Ale nikdy mě nenapadlo, že by stačilo jít ke zpovědi nebo na mši nebo se pomodlit, a získat tak znovu klid v duši. Jít ke zpovědi člověk může, až když se dostaví ta šťastná chvíle a on pozná svůj omyl. Nejprve ho to vede k lítosti. Někdy i ke zděšení nad tím, čeho je člověk schopen. Teprve když si důkladně uvědomí špatnost svého jednání, může využít nabídky zpovědi.

Dnes se zpověď nazývá svátost smíření. Také proto, že se člověk musí smířit se sebou, uvědomit si své selhání, omyl nebo hřích. Je tedy zjevné, že katolík, který ví, co zpověď znamená, ji nemůže brát na lehkou váhu, jak se domníváte.
Ve vašem dotazu se mně líbí, že používáte slovo katolík. To, že je někdo katolík, neznamená ještě, že se chová a jedná jako věřící. Slovo katolík znamená spíše příslušnost k církvi. Slovo věřící označuje spíše činnost. Podobně jako když je někdo učitelem, neznamená, že v této chvíli právě učí ani že učí dobře, nebo méně dobře. Katolík jsem stále, ale jako věřící jednám, pokud je pro mě rozhodující autoritou Pán Ježíš. Nikoli moje pohodlnost, liknavost, nezájem o Boží stvoření.

Ještě se vás zeptám: Jak jste si všiml, že mnozí katolíci jsou horší? Možná se ti, kteří vás zklamali, chlubili svou příslušností ke katolické církvi. Možná se stavěli do role důležitějších lidí nebo těch, kteří stojí na správné straně. Nebo vyžadovali pro sebe lepší postavení. Ale jakékoli chlubení nebo vyvyšování se nad ostatní nemá s katolickou vírou nic společného.

Nakonec dovolte otázku: Jak by se mohla církev udržet při životě, kdyby v ní nebylo přeci jen více dobra než zla?

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou