12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jaký je vztah muslimů k Pánu Ježíši?

28. 11. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/48 Jak prožít advent, 28.11.2006

Izraelité nesměli zobrazovat živé bytosti. Jak je to s výtvarným uměním u muslimů? Zajímá mě také pohled vyznavačů islámu na Pána Ježíše.

Spojení náboženství a výtvarného umění je velice úzké. Umělecké předměty bývají inspirovány duchovními náměty a mají různá využití ve veřejném i soukromém životě. V islámu se objevuje striktní zákaz zobrazování živých bytostí až v pozdější tradici, která interpretuje koránské verše.

Tvůrčí akt patří jen bohu
Muslimská náboženská tradice stále chápe figurativní zobrazování jako projev zpupnosti člověka, který napodobuje tvůrčí akt Boha. Člověk si podle ní nesmí osobovat právo napodobit živou bytost, již nedokáže oživit. Pouze Bůh je jediným stvořitelem všech bytostí. Zobrazování je proto chápáno jako závažné provinění, tzv. přidružování k Bohu.
V historii mnoha kultur ovlivněných islámem se původní ideály, vztahující se k umění, zcela nedodržovaly. Nezobrazování živých bytostí bylo ale vždy striktně zachováváno v mešitách jakožto náboženském prostoru. Výsledkem byl specifický zdobný prvek, který představuje různorodá ornamentika a důmysl­ná kaligrafie, odkazující symbolicky na Boží dokonalost. Klíčem k porozumění tomuto druhu umění je koránská arabština, chápaná tradičně jako božský jazyk, která se u všech muslimů těší posvátné úctě. V mešitách tedy nenalezneme náboženské sochy nebo obrazy, ale umělecky zpracované verše z Koránu, devadesát devět podob Božího jména, stejně jako jméno Muhammada a čtyř jeho následovníků, tzv. pravověrných chalífů.

Korán potvrzuje mariino panenství
Ježíšovi (arabsky Nabi Isa) věnuje Korán daleko více pozornosti než ostatním náboženským postavám, které přišly před Muhammadem. Je označen za jednoho z Božích poslů (arabsky nabi), jimž bylo svěřeno hlásání a obnova pravé víry v jediného Boha. Každá doba a každý národ má svého proroka, který k němu byl poslán a kterého mají poslouchat. Proto jsou křesťané i Židé z hlediska Koránu vyznavači pravých Božích poslů (Mojžíše a Ježíše), jen si pravé Boží poselství údajně překroutili a pozměnili. Z tohoto pohledu je odmítáno učení o Nejsvětější Trojici, které odporuje jedinosti Boží. Ježíš je podle muslimů synem Panny Marie, která ho počala na základě přímého tvořivého slova Božího stejně jako na počátku Alláh stvořil Adama. Mariino panenství je v Koránu podtrženo v několika súrách (kapitolách). Byla Bohem učiněna čistou a vyvolena andělským zvěstováním (súra Marie 19:17–22). S odmítnutím Ježíšova vykupitelství souvisí odlišný popis jeho smrti (súra Ženy 4:155–159). Podle tohoto textu měl být ukřižován místo Ježíše někdo jiný, kdo mu byl pouze podobný. Prorok Isa prý nezemřel, ale byl v mladém věku ve svém pozemském těle vyzdvižen k Bohu.
Postavu Ježíše a jeho význam chápou muslimové na pozadí věroučných sporů mezi křesťany a Židy. Kdo tedy vlastně má pravdu, křesťané nebo Židé? Korán má v této otázce jasno: „V den zmrtvýchvstání však Bůh rozsoudí mezi nimi, oč se hádali.“ (súra Kráva 2:113).
MARTIN KLAPETEK,
přednášející religionistiky na TF JU


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou