12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Hlásejte evangelium a uzdravujte nemocné!

5. 2. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/6 Živá farnost, 5.2.2007

Kolik lidí navštěvuje ročně Lurdy? Ráda bych věděla, jestli se tam lidé stále uzdravují, jak se na tyto skutečnosti dívá na jedné straně církev a na druhé straně lékařská věda.

Poutní místo Lurdy navštíví ročně asi šest milionů lidí. Za celou dobu existence tohoto poutního místa se zde přihlásilo asi 4000 lidí, kteří se cítili být zázračně uzdraveni. Lékařská komise z nich uznala asi desetinu jako uzdravení vědecky nevysvětlitelná a církevní komise za celou dobu 67 případů za uzdravení zázračná. Církev samozřejmě počítá se zázraky. Na druhou stranu je ale velmi opatrná s jejich uznáváním a ani jednotlivé zázraky v Lurdech nepatří k tomu, čemu musí katolík věřit. Lékařská věda zase ze své podstaty nepracuje s pojmem Boha nebo zázraku. Pouze může konstatovat, že podle jejích poznatků je určité uzdravení nevysvětlitelné.
Je jistě důležité se zamyslet nad smyslem zázračných událostí. Kromě povzbuzení víry, ke kterému při zázračných událostech dochází, jde také o to, že se tyto zázraky týkají právě nemocných. Již zájem evangelií o nemocné je podivuhodný. Většina Ježíšových zázraků se týká uzdravení a Pán, když posílá apoštoly, klade jim na srdce, že mají uzdravovat nemocné. Jak o tom hovořil při své nedávné návštěvě Brna německý dominikán P. Michael Marsch, úkoly uzdravovat nemocné a hlásat evangelium tvoří téměř jeden celek. Ježíš má tedy kromě naší duše rovněž starost o naše tělo.
V každé duši je boží obraz
I když lze příkaz uzdravovat nemocné vykládat také symbolicky a převést jej na podivuhodný rozkvět křesťanské péče o nemocné během celých dějin, neměli bychom zapomínat na modlitby za uzdravení. Dnes se konečně začíná hovořit o podílu lidské psychiky na uzdravení. Musíme však připomínat i hloubku duše, kterou nelze popsat jen psychologicky a která v sobě skrývá Boží obraz. Ten se ostatně odráží i v našem těle, neboť tvoříme jeden celek a ten Bůh miluje a v něm přebývá. Apoštol Pavel přece nazývá lidské tělo chrámem! Právě tato hloubka naší existence, v níž se setkáváme s Bohem, má vliv i na naše zdraví tělesné.
V protestantských společenstvích, která silně akcentují charismatické dary, se můžeme setkat s tvrzením, že skutečně věřící člověk není nikdy nemocný. To je nesprávné. Nesprávné je ale i opačné tvrzení, že totiž víra a modlitby nemají na naše zdraví žádný vliv. I v liturgických modlitbách při pomazání nemocných se s Božím zásahem při uzdravení počítá.

S důvěrou v boží pomoc
Žijeme v době, která silně akcentuje zdravý životní styl, média jsou plná reklam na farmaceutické výrobky. Mladí lidé mají zase zájem o východní náboženství, která spojují meditace s určitým cvičením a tělesnou kázní. Měli bychom ale vědět, že sám Bůh má zájem o naše tělo! Vždyť lidské tělo přijal za své a svým tělem nás sytí. A je to právě křesťanství, jež přichází s bláznivou představou vzkříšení našeho těla, ve kterém chce Bůh už nyní přebývat a které chce také uzdravovat. I přísná sexuální morálka, kterou církev znepokojuje dnešní společnost, je založena právě na respektu k našemu tělu, jeho danostem a závažnosti jeho gest.
Nejsou zde tedy jen Lurdy jako jakási zvláštnost. Bůh, přítel člověka a Božský lékař, přebývá na celém světě uprostřed našich církevních společenství. Ta jsou jeho mystickým tělem. Zde se Kristus dotýká našeho těla pozemského, pozvedá jej k novým úkolům, naplňuje radostí a podle své vůle jej také přivádí ke zdraví. Nejde o to obejít se bez lékaře, psychologa nebo zdravého životního stylu, ale také vědět, že na prvním místě pečuje o naše tělo Hospodin.
P. LEO ZERHAU, pověřený péčí o nemocné


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou