26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Hazard pod letním sluncem může hodně bolet

24. 7. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/30 Jak vychovat děti ve víře?, 24.7.2007

Můj syn se dlouho léčil ze zranění, způsobených neopatrným skokem do vody. Byla bych ráda, kdybyste hlavně mladým lidem připomněli rizika, která na ně čekají během letních her a zábav. Na své rodiče příliš nedají. Když k nim promluví odborník, třeba budou opatrnější.

Vzpomínám si, když jsem v 17 letech poprvé usedl na motorku, jak mi táta – primář chirurgie – začal líčit všechny úrazy a smutné historie, které na svém oddělení zažil. S mnohými jsem se pak měl možnost sám seznámit během aktivní chirurgické dráhy. Proto se i já snažím svým synům připomínat, aby u všeho konání mysleli hlavou a neřídili se pouze emocemi.

NEOPATRNOST NA SILNICI SE NEVYPLÁCÍ
Letní čas bývá dobou oddychu, euforie a krásných zážitků. Někdy proto máme sklony k furiantství a nemyslíme na svou bezpečnost. Přitom často jen okamžik stačí k tomu, aby se celý život náhle tragicky změnil.
Příčinou velkého neštěstí může být například neopatrná jízda na kole. Na vině bývá většinou nepozornost – cyklista přestane sledovat cestu před sebou, narazí na překážku nebo přehlédne výmol a následuje pád. Pokud ještě chybí helma, může mít i malá havárie fatální následky. Neopatrnost se nevyplácí zejména při jízdě na frekventovaných silnicích. Cyklisté se stávají oběťmi automobilů, především pokud jsou špatně viditelní. Často si vůbec neuvědomují, jak velké riziko může na rušné silnici hrozit. Je proto lépe mladé „závodníky“ přesvědčit, aby se vyhýbali rušným tahům.

NESPOLÉHEJ NA NÁHODU!
Podobně jsou na tom motocyklisté, především dnes, kdy mladí finančně dosáhnou i na silnější motorku. Síla mnoha koní pod sedlem bývá opojná a nemusí se vyplatit třeba v zatáčce, kde je na silnici písek nebo trocha štěrku. Motocyklové úrazy bývají jedny z nejtěžších, často s trvalými následky – ochrnutím od pasu dolů apod. Přitom by také stačilo jen víc opatrnosti a používání rozumu.
K tradičním letním rizikům patří úrazy páteře. O zbrklých skocích do vody bylo již mnoho napsáno. Přesto se stále opakují. Když skokan neodhadne hloubku pod hladinou a hlavou narazí do dna, dochází ke zlomeninám krční páteře. Následkem pak bývá trvalé ochrnutí celého těla, pokud se nešťastníka nejdříve vůbec podaří zachránit před utonutím.
Jinou kapitolou jsou sběrači meruněk, třešní nebo jablek. Zejména třešně jsou známy křehkostí svých větví. Pád z pětimetrové výšky často znamená těžké zranění se všemi důsledky. Je proto třeba vždy věnovat pozornost zajištění žebříku a nespoléhat na náhodu.

POZOR NA ZVÍDAVOST NEJMENŠÍCH
Velkým rizikem bývají také hry malých dětí, kterým rodiče nevěnují dostatečnou pozornost. Pamatuji si na dvouletou holčičku s poraněnou krční páteří, na kterou spadla velká garážová vrata, ledabyle opřená o zeď. Dalo hodně práce ji zachránit a bez trvalých následků se asi neobejde dodnes. Rodiče často nedbají na zdánlivě drobná rizika. Chybějící zábradlí na nedokončených stavbách, nezajištěné jímky a studny, otevřené dopravní prostředky stojící na svahu a lákající děti, aby si v nich zahrály na řidiče. V lese někdy zase stačí špatně zajištěná hromada klád na to, aby způsobila třeba zlomeninu nohou.
Zdrojem nebezpečí bývá též kutilství dospělých s malými dětmi poblíž. Zvídavost nejmenších a jejich touha pomáhat tatínkovi při práci s různými nástroji často vede k úrazům. Oční lékaři by o tom mohli povídat dlouhé hodiny.
U každé činnosti musíme přemýšlet a předvídat. Nenechávat věci náhodě a v přítomnosti malých dětí být ještě mnohokrát více pečliví a předvídaví. Jako křesťané jsme vázáni pátým přikázáním, kde „nezabiješ“ musím v tomto případě změnit na „budeš opatrný“. Týká se to nejen osobně každého z nás, ale aplikovaně i našich bližních, kterým můžeme svou lehkomyslností způsobit neštěstí.
Učiňme tedy vše, aby se to nemohlo stát, a teprve pak si řekněme: Léto, budiž požehnáno!
DANIEL RYCHNOVSKÝ, chirurg, ředitel Nemocnice Milosrdných bratří v Brně


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou