12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Geopatogenní zóny: neuvěřím, dokud neuvidím

8. 6. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/23 Do kostelů proudily davy návštěvníků, 8.6.2012, Autor: Marek Orko Vácha

Jaký má církev názor na geopatogenní zóny (nepříznivé záření vystupující ze Země způsobené například podzemním tokem, půdními zlomy atp.)? Před několika týdny jsme stěhovali nábytek v ložnici a zjistila jsem, že na novém místě se mi špatně spí. Napadlo mě, že by tam mohla být geopatogenní zóna a že bychom si ji mohli nechat přeměřit proutkařem, ale nejsem si jistá, jestli to není něco špatného. Jaký má na to církev názor? Říká o tom něco Bible? V katechismu jsem nic nenašla.

Problém tzv. geopatogenních zón je v tom, že je ještě nikdo nijak a žádným přístrojem objektivně nezměřil. Různí senzibilové a citlivci vybaveni proutky, kyvadélky, spirálami a nejkurióznějšími přístroji mohou procházet vaším domem a zasvěceně na téma pohovořit, smutným faktem je, že žádný na člověku nezávislý přístroj žádnou zónu nikdy nezměřil.

Umíme měřit radioaktivní záření, světlo, teplotu a podobně, ale neexistuje žádný přístroj, který by změřil geopatogenní zónu. Dodávám, že ohnutá virgule není na člověku nezávislý přístroj.

Nikdo též nikdy nespecifikoval, o jaký typ energie by se mělo jednat – mechanickou, elektromagnetickou, nebo jakou vlastně? Kdyby se to totiž vědělo, pak bychom měli umět zóny změřit, což neumíme. Nechci nikomu brát jeho hračky, ale spolu se sv. Tomášem neuvěřím, dokud neuvidím, a jsem velmi přesvědčen, že geopatogenní zóny existují pouze ve fertilní fantazii jejich hledačů. Pokud se vám někde spí špatně, je možno si postel přesunout, na tom není nic špatného. Důvodů, proč se spí někde hůře a na jiném místě lépe, mohou být však tisíce.

Sám jsem se setkal s nejkurióznějšími přístroji na rušení těchto zón, které jejich tvůrci a propagátoři označovali jako zaručeně působící. Když jsem se ale ptal na přesný mechanismus, nikdo nevěděl. V jednom případě šlo o jakousi papírovou spirálu zasunutou pod matraci, v jiném o čtvereček pod kobercem s obrazci připomínající tištěné spoje, jindy to byly z tvrdého papíru vystřižené pentagramy, které co dva metry lemovaly chodbu jistého církevního (!) zařízení, ještě jindy se jednalo dokonce o plašítko napájené ze sítě, kde si uživatel může nastavit sílu odklánění zón.

Samotná funkční pestrost těchto zařízení napovídá, že něco není v pořádku. Na jedněch webových stránkách jsou zóny popsány jako „vyzařování energie ze zemského nitra“ a je nabízeno jejich měření. Co se však přesně vyzařuje a jak se to měří, se kupující nedozví.

G. K. Chesterton kdysi napsal, že problémem ateismu není to, že by člověk nevěřil ničemu, ale že naopak věří všemu. I když jsem si vědom, že mnohé čtenáře zarmoutím, velmi bych se zejména mezi katolickou veřejností přimlouval za střízlivost a za používání zdravého rozumu v rámci středoškolské fyziky. Katolická církev se v katechismu k zónám vcelku pochopitelně nevyjadřuje, neboť problematika nespadá do její kompetence.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou