26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dar uzdravování oživuje modlitba a Boží vůle

15. 7. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/29 Katolická charismatická konference, 15.7.2008

Zajímá mě podstata charismatického daru uzdravování. Proč někdo uzdravený je a jiný ne, i když oba nemocní projeví stejnou víru? Asi mi odpovíte, že je tu důležitá Boží vůle. Jak ji má ale takový léčitel poznat? 

Uzdravování rozličných nemocí bylo neodmyslitelnou součástí Ježíšova mesiášského působení. Podle sv. Matouše Ježíš dokonce uzdravoval „každou nemoc a každou chorobu“. Janu Křtiteli vzkazuje Ježíš do vězení na potvrzení svého opravdového mesiášství toto: „Slepí vidí, chromí chodí…“ Po Kristově zmrtvýchvstání dostávají všichni, kdo v něho uvěří, příslib, že budou na nemocné vkládat ruce a uzdraví je (Mk 16,17). Podle Skutků apoštolů uzdravovali především apoštolové a tato služba tvořila součást jejich misijního kázání. Svatý Pavel mezi charismaty sloužícími k růstu církve také uvádí dar uzdravování. Ve světle tohoto stručného přehledu biblické nauky o daru uzdravování můžeme najít odpověď na položené otázky.

Otázka boží vůle
Podstatou každého charismatického daru je podíl na moci a milosrdné lásce Ježíše Krista, který chce, aby jeho učedníci, každý podle svého povolání a poslání, dělali to, co on osobně začal zde na zemi. Proto si otázku o Boží vůli musí nositel každého charismatu položit vždy jako první. Stejně jako Ježíšovou jedinou starostí bylo a je to, co chce jeho Otec, tak i jeho učedník může darem uzdravování sloužit jen tímto způsobem. Jistě nás napadne: Což Bůh jako dobrý Otec nechce někoho uzdravit? Bůh vidí náš život v celé šíři a ví, co je nám k prospěchu.

V KŘÍŽI JE SPOJENÍ S PÁNEM
Jeden kněz odpověděl řeholní sestře, která se chystala navštívit svou rodinu stiženou bolestmi a zkouškami a žádala ho o radu, co má nabídnout: „Především nechtějte své drahé snímat dolů z kříže.“ Tím chci jen připomenout, že kříž je privilegovanou cestou ke spojení s Bohem v lásce. Kříž, mnohdy přítomný v podobě nemoci, mocně očišťuje od sebelásky. Přesto existuje dost případů nemocných lidí, které Ježíš dnes uzdravit chce. Máme na mysli především takové lidi, kterým jejich nemoc brání uvěřit, že Bůh je milující, laskavý a milosrdný Otec. Proto je dar uzdravování mocným prostředkem evangelizace a modlitbu za uzdravování bychom neměli podceňovat. Také je třeba si uvědomit, že ne vždy záleží na úrovni víry těch, kdo uzdravení potřebují. Evangelium vypráví o ochrnutém člověku, který byl před Ježíše přinesen na lehátku pro víru svých přátel.
Více je důležitá víra toho, který se za uzdravení modlí – ostatně charisma uzdravování je v podstatě dar přímluvné modlitby, která se koná ve víře v Krista a jeho uzdravující moc. Proto se naprosto liší od tzv. přírodních či alternativních léčitelských praktik, které ve velké většině nejsou duchovně neutrální, ale zvlášť pokud mají charakter věštecký, vedou jednoznačně k svazování pacienta temnými silami.
P. JAROSLAV BROŽ, vyučující biblických věd na KTF UK


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou