26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Co s prázdninovou nudou našich potomků?

1. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/31 Mám strach být ošklivý, 1.9.2004, Autor: Hana Imlaufová

Řešením může být pomoc s plány na volný čas
Náš dvanáctiletý kluk se celé dny válí doma na gauči nebo v lepším případě někde venku na zahradě a zjevně se nudí. Prázdniny jsou přitom v plném proudu a má spoustu času, jenže on jako by si s ním nevěděl rady. Na fotbal ani na koupaliště s kamarády nejde a když mu vyčítám, že se jen tak poflakuje, tak zvedá oči v sloup. Když mu dám nějakou práci, tak ji odbývá a tváří se jak týrané dítě...
O. V., Praha


Vaše otázka svědčí o tom, že vám na synovi záleží. Pro vás oba je to dobrý předpoklad ke změně. Z dotazu bohužel není patrné, zda máte jen tohoto syna, nebo více dětí. Je-li sám, má to trochu těžší než ostatní děti, protože ve společnosti sourozenců se přece jen dá podniknout více aktivit a her, než když je dítě samo.

Možná že by bylo vhodné vzpomenout si, jestli byl syn takový dříve, zda to není jeden z projevů začínající puberty. V tomto období života se totiž děti začnou chovat mnohdy zcela odlišně a právě lenivé „nicnedělání“ bývá jedním z častých projevů toho, že stojí na jeho prahu. Pokuste se nenechat tímto chováním rozzlobit. Naopak - ve chvíli klidu a pohody si se synem společně sedněte a hovořte o tom, že máte obavu, aby mu prázdniny neutekly, a že mu chcete pomoci jeho čas plánovat.

Jistě někam pojedete jako rodina a budou i dny, kdy budete doma. Možná vyrazí také někam na tábor nebo s mládeží... Pokud ano, společně tyto pevné body zaznamenejte do kalendáře, abyste jasně viděli, které dny a týdny zůstanou volné. Promluvte spolu o tom, že v tomto období má syn možnost naplnit čas podle svých představ. Zajímejte se o to, co by chtěl dělat, na co by se těšil. Třeba vám poví něco, o čem dosud nemluvil. Pak se pokuste přijít vy s nějakou nabídkou aktivit, činností, výletů a her. Všechny tyto možnosti sepište na papír a spolu s ním se zamýšlejte, jak je realizovat. Některé by mohl zkusit sám, v jiných bude potřebovat pomoc. Podle délky své pracovní doby zkuste naplánovat společné zážitky na čas po vašem či matčině příchodu domů. Může to být společný výlet na kole, návštěva kina nebo bazénu. Nevadí, že se to protáhne do večerních hodin, vždyť jsou prázdniny a ráno se může vyspat! Pokud pracujete ve městě, můžete se sejít po práci a jít pak na nějakou výstavu nebo koncert.

Třeba příště najde odvahu jít do bazénu sám nebo si pozve nějakého kamaráda. Stejně tak můžete společně naplánovat nějakou mimořádnou práci doma, ke které ho přizvete a na které bude mít podíl. Může to být přerovnání knihovny, úklid dřeva na topení, garáže, práce na zahradě, zvelebení jeho pokojíku a podobně. Také by mohl začít něco sbírat, naučit se lepit modely, zkoušet fotit nebo se začíst do dobré knihy. Zajímejte se i o prázdninové aktivity domů dětí a mládeže, salesiánských středisek mládeže či různých ekologických center. Dělejte to ale společně s ním, aby neměl pocit, že ho k něčemu nutíte.

Při plánování všech takových činností mu také nechejte nějaký volný den, aby mohl dělat (nebo nedělat), co sám uzná za vhodné.

Možná se vám to zdá časově náročné, ale věřte, že se to bohatě zúročí. Syn potřebuje tímto způsobem pomoci k tomu, aby se naučil plánovat a využívat svůj čas. Společné zážitky také posílí váš vztah a budete na ně rádi vzpomínat ještě dlouho po prázdninách.

Mgr. HANA IMLAUFOVÁ, Křesťanská pedagogicko-psychologická poradna

Na společně prožité prádninové výlety se dlouho vzpomíná.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou