16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Co dělat, když není z čeho platit hypotéku?

10. 3. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/11 Tělo jako zboží, 10.3.2009

Dostali jsme se do velké finanční nouze. Manžel, který podniká, byl dlouho nemocný a nyní se mu podnik zhroutil. Žijeme z mého malého platu, ale už není z čeho platit hypotéku. Máme zaplacenu víc než polovinu a teď nám nejspíš dům seberou. Jsme bezradní, nemáme kam jít. Je nějaké řešení?

Úvěry na pořízení nemovitosti bývají často největší investicí v našem životě. Podpisem úvěrové smlouvy se žadatel stává dlužníkem mnohdy na celý produktivní život. Je tedy nadmíru důležité vybrat optimální řešení a zamyslet se nad možnými riziky. Nejde o samotnou psychickou zátěž, opravdu mohou nastat chvíle, kdy nebude možné úvěr splácet. Na trhu je však bohatá nabídka pojištění, které možné výpadky příjmu řeší. Ať už v případě úrazu, nemoci či ztráty zaměstnání. Tyto možnosti jsou bohužel často podceňovány, přestože řada bank motivuje sjednání např. životního pojištění sníženou úrokovou sazbou. Jde obvykle o investici několika set korun měsíčně, za něž si klient nejen koupí klid, ale především předchází problémům se splácením či případné exekuci. Za základní a téměř povinnou „pojistku“ pokládám vytvoření si snadno dostupné „železné rezervy“ na šest měsíčních splátek úvěru. Ta může vyřešit mnohé a neznamená žádné náklady navíc.

ŘEŠIT PROBLÉMY VČAS!

Pokud se člověk přes veškerou snahu dostane do problémů, je důležité začít řešit věci včas. Nejdůležitější pravidlo zní: Komunikujte! Ještě dříve, než budete nuceni nezaplatit některou ze splátek, oznamte to bance a společně hledejte řešení. Můžete předejít negativnímu záznamu v registru dlužníků a označení za neplatiče. Ani poté, co jste již ve zpoždění se splácením, neztrácejte hlavu a komunikujte s bankou. Lze se dohodnout na odkladu splácení jistiny, či dokonce celé splátky, prodloužení splatnosti úvěru nebo přizvání spolu- dlužníka. Je ovšem důležité banku o zdroji problému informovat a mít zájem situaci řešit. Cílem banky není prodej vaší nemovitosti. Exekuce je až posledním krokem, kdy klient zcela odmítá spolupráci.

Zabavení majetku přichází na řadu až nakonec

V takovém případě banka postupuje pohledávku k vymáhání specializované firmě. Exekuci nařizuje až soud. Zpravidla je pak obstaven účet neplatiče, pokud je zde nějaká šance na plnění závazků. Zabavení majetku přichází na řadu až nakonec a je skutečně krajním případem, k jakému dochází jen výjimečně. Ale ani vystěhování a prodej nemovitosti nemusí být jediným a konečným řešením. V rámci protikrizových opatření navrhla v únoru Národní ekonomická rada vlády (NERV) změnu zákona o bankrotech, podle níž by banky mohly nemovitosti vlastnit a původním majitelům--neplatičům je pronajímat. Otázkou ovšem zůstává, jak se na tuto možnost budou banky dívat. Ty se obvykle nezabývají držbou a správou nemovitostí. Už kvůli zvýšené administrativní zátěži neočekávám, že by to pro bankovní domy byla zajímavá a vítaná možnost.

ALEŠ MASNER, finanční poradce

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou