26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Čekání na zneplatnění manželství

20. 2. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/8 Duchovní služba v armádě, 20.2.2006, Autor: LIbor Ovečka

Jsou lidé, kteří čekají na vyřízení zneplatnění svého manželství. Často jde o velmi složité životní situace (například mají malé děti, které potřebují otce, anebo ženám končí produktivní věk apod.), a přitom mají před sebou až sedmi- či osmileté čekací doby na vyjádření ze strany církve. Skutečně jim nezbývá nic jiného než roky čekat? Co když potkají člověka, který je ochotný s nimi vytvořit dobrou rodinu?

K. L., pražská arcidiecéze

 

Podle církevního práva je věc jednoznačná: jestliže původní manželství bylo platně uzavřeno, tak trvá, a není možno platně uzavřít manželství jiné. Pokud existuje pochybnost, zda bylo uzavřeno platně, pak musí o celé věci rozhodnout soud. Dokud ten neprohlásí, že původní manželství nikdy nevzniklo (tzv. anulace manželství), nelze platně uzavřít manželství jiné.

Z mravního hlediska může být věc za určitých okolností méně jednoznačná. Člověk je mravní bytostí, podřizuje svůj život nějakému mravnímu řádu a mravním normám, normám jednání. Pokud žije v církvi, mají pro něj církevní mravní normy zásadní význam. Za každým jeho činem ovšem stojí jeho osobní rozhodnutí a zodpovědnost - to nemůže přenést na nikoho jiného. Je nesprávné a mravně nepřijatelné, pokud někdo něco koná jen proto, že mu to nařizuje nějaká autorita, aniž by za svým rozhodnutím zároveň stál svým vlastním přesvědčením. Mravný motiv jednání znamená, že člověk něco činí z toho důvodu, že se pro to zodpovědně rozhodl - s ohledem na to, co mu nařizuje církev. Svou zodpovědnost a své rozhodnutí ale nemůže přenést na církev ani na žádnou jinou autoritu. Poslušnost vůči církvi má být poslušností uvědomělou, postoj slepé poslušnosti je ze své podstaty nemravný.

Mezi slepou a uvědomělou poslušností je veliký rozdíl. Snaha zbavit se zodpovědnosti a přenést své rozhodování na vyšší autoritu je sama o sobě nemravná. Rozhodnout se musí člověk sám, když zvážení všechny důvody pro a proti.

VOLBA MENŠÍHO ZLA

Pokud jde o uzavření druhého manželství a první z právního hlediska nadále platí, je to velmi závažné rozhodování. Církevní ustanovení v něm musí hrát významnou roli. Nelze ale pominout ani životní okolnosti a perspektivy, výchovu již narozených dětí, ubíhající čas, šanci uzavřít nové manželství s partnerem, který nebude čekat mnoho let... Bez významu není ani přesvědčení člověka, že jeho první manželství nebylo uzavřeno platně.

Když se člověk po poctivém zvažování rozhodne nerespektovat církevní normu jednání a uzavřít nové - církevně právně neplatné - manželství, je to bezpochyby konání zla. A to smí člověk učinit jen tehdy, když jde o volbu menšího zla, o případ, kdy by opačné rozhodnutí bylo ještě horší. Zda to tak je, to musí posoudit on sám ve svém svědomí. Ostatní lidé - např. i zpovědník - mu v tom mohou radit, ale tíhu rozhodnutí z něj nemohou sejmout. Základním kritériem mravnosti je, zda člověk je a bude schopen obhájit své jednání jako dobré před soudem Boží spravedlnosti a lásky, ne před soudem lidským.

Nerespektováním církevního práva a uzavřením druhého, církevně neplatného manželství se ovšem člověk vylučuje z plnosti církevního svátostného života. Církev ale i tento stav respektuje přinejmenším tím, že dotyčné nevylučuje a i nadále na ně pohlíží jako na katolické křesťany.

PhDr. Libor Ovečka, Th. D.,
přednášející na katedře systematické teologie KTF UK v Praze.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou