26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Odpočinek a rekreace? Návod je v Písmu...

3. 6. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/23 Osobnost kněze a šejka Aloise Musila, 3.6.2008, Autor: Martin T. Zikmund

„Apoštolové se shromáždili k Ježíšovi a oznámili mu všecko, co činili a učili. Řekl jim: Pojďte sami stranou na pusté místo a trochu si odpočiňte!“ (Mk 6,30nn) – tímto vybídnutím Ježíš pozval své učedníky na „prázdniny“, tj. do ústraní, k modlitbě, a také k jídlu. Pro velké zaneprázdnění totiž neměli ani čas jíst. Dovolená – odpočinek – volno – k tomu tedy vyzval sám Kristus.

Proč odpočinek? V Bibli je přece ukázněná pracovitost velmi vyzdvihována. „Šest dní pracovat budeš a konat všelikou svou práci...“ – píše se v Desateru. Přesto jeden den v týdnu to má být jinak, podtrhuje posvátný text. Odpočinutí o šabatu (v oddělený den) není ponecháno volnému rozhodnutí člověka, neboť se stalo přikázáním. Aby práce člověka nezotročila, potřebuje od ní mít každý odstup. I otroci v hebrejských rodinách, dokonce i tažná zvířata měli mít jeden den pokoj od práce, aby se jim nestala božstvem anebo otrokářem.

POJĎTE KE MNĚ VŠICHNI
„Naše hospodářství připomíná bizarní obraz lidí, kteří běží v řadě za sebou a každý drží tomu, kdo běží před ním, za zády pistoli. Tak se vzájemně udržují v poklusu a stávají se zajatci,“ takto charakterizoval dnešní zaneprázdněný životní styl utrechtský kardinál Adrianus Simonis. Jeho charakteristika dovedně naznačuje i stres, který je daní za vymoženosti nové doby. O to spíš potřebujeme pobývat na „pustých místech“, a to nejen se svými blízkými, ale stejně tak i se svým Pánem. Vždyť on říká: „Pojďte ke mně všichni, kdo se namáháte a jste obtíženi břemeny, a já vám dám odpočinout. Vezměte na sebe mé jho a učte se ode mne, neboť jsem tichý a pokorného srdce: a naleznete odpočinutí svým duším,“ (Mt 11,38–30).
Takové odpočinutí, o němž Ježíš mluví, nalézá člověk v nejvlastnějším slova smyslu při „hostině chudých“. Tam, kde člověk odkládá své zásluhy a výkony, zatímco Pán bere chléb, vzdává díky a rozdává ho se slovy: „Toto je mé tělo, které se za vás vydává...“ Proto i ve dnech dovolených máme myslet na to, že pravá rekreace nespočívá ve vydávání peněz, ale v přijímání Krista.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou