26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Odkaz sv. Vojtěcha

23. 4. 2014

|
Tisk
|

Glosa Martina T. Zikmunda

23.4.2014, Autor: Martin T. Zikmund

Svátek sv. Vojtěcha je pro nás vždy v určitém smyslu zastavením a otazníkem. Známý Slavníkovec se totiž nechoval podle běžného mustru. Jeho radikální příklon ke Kristu byl svým způsobem neskladný. Jeho touha obětovat svůj život křesťanské misii mezi Prusy vyčnívá. To, co si od Vojtěcha smíme převzít i dnes, je jeho láska ke Kristu a víra, že křesťanství přináší novou kvalitu, která už ani nemůže být ničím překonána. Narozen na Libici, která se z dnešního pohledu ocitá v zajetí novopohanského materialismu, je pro nás sv. Vojtěch výzvou. Výzvou postavit se coby učedníci Kristovi sekularismu čelem. Nemůžeme dnes v našich končinách počítat se zástupy nových přívrženců. Ale každý jednotlivec, který začne o víře přemýšlet a posléze obejme Krista a víru v něho jako cestu pro svůj život, je pro nás znamením. Znamením, že sv. Vojtěch před jedním tisíciletím přinesl do našich luhů a hájů to, co přetrvá a co má budoucnost. „Ježíš Kristus včera dnes, tentýž je i na věky“. Vojtěchův odkaz je jeho poukaz k evangeliu. Žádné větší dědictví ostatně ani neexistuje.  
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou