12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Odcházím, protože jsem unavený

29. 11. 2016

|
Tisk
|

Nový církevní rok začíná jako emeritní biskup. O uvolnění z funkce požádal předčasně, zájem o farnosti v pražské arcidiecézi přesto neztrácí. Biskup KAREL HERBST SDB.

Vydání: 2016/49 Adventní doba zve ke ztišení, 29.11.2016, Autor: Aleš Palán



Myslím, že by se mělo odcházet ve třiasedmdesáti! (smích) Odcházím, protože jsem dost unavený. Pan kardinál Vlk pracoval do 77 let, bratr Dominik to chce táhnout do 75 let nebo i déle... Ale já nechci. Někdy jdu z práce domů a skoro se motám.
Ne. V lednu jsem bratru Dominikovi řekl, že budu mít 73 let a rád bych skončil. Nic nenamítal. Pak jsem to domluvil s panem nunciem, v říjnu jsme poslali žádost do Říma a za tři neděle přišla souhlasná odpověď. Pouze chtěli vědět přesné datum, aby mohl L’Osservatore Romano otisknout zprávu o mé rezignaci.
Od 1. prosince. Nový církevní rok začínám jako emeritní biskup.
Bratr kardinál by byl rád, kdybych nadále navštěvoval faráře podle jejich potřeb, kdybych měl biřmování, poutě, abych se dál věnoval naší arcidiecézi. Ale různá zasedání, schůzování, ježdění, úředničení – z toho se už vyvážu. Arcidiecézi chci sloužit dál, ale bude to v omezeném provozu.
To je pravda. V zimě se držím poblíž Prahy, v létě můžu jezdit kamkoliv, protože to neklouže. Často jezdím na biřmování – začínám po Velikonocích a táhne se to až do podzimu. Myslím, že mám docela dobrý kontakt s lidmi. Když má někdo potíže, posteskne si a řekne, co by potřeboval – je dobré ho vnímat, a když je to možné, vyhovět.


Karel Herbst (* 6. 11. 1943 v Praze) se vyučil elektromechanikem. Při práci si dodělal maturitu, následně vystudoval bohosloveckou fakultu a v roce 1973 byl vysvěcen na kněze. Záhy mu byl odebrán státní souhlas a pracoval jako čistič výkladních skříní. Tajně vstoupil k salesiánům a stal se hlavním organizátorem jejich chaloupek. V polovině osmdesátých let se mohl vrátit do duchovní správy. Po revoluci byl předsedou redakční rady časopisu AD, působil jako spirituál v pražském semináři. V roce 2002 byl ustanoven světícím biskupem pražské arcidiecéze. Od 1. prosince se na vlastní žádost stává emeritním biskupem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou