26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Očekáváme patnáctitisícovou účast poutníků

15. 8. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/33 Jasné NE nenávistné kampani ČSSD, 15.8.2012, Autor: Jiří Gračka

Déle než dva roky trvaly přípravy oslav stého výročí korunovace mariánské sochy na Svatém Hostýně. Práci desítek zúčastněných lidí po celou dobu koordinoval přípravný jubilejní výbor vedený předsedou IVEM BURÁNĚM z Ostravy.

 Jak svatohostýnské přípravy vypadaly?
Všechno začalo v květnu 2010, kdy protektor Matice svatohostýnské a olomoucký arcibiskup Jan Graubner vyhlásil na poutní sezonu roku 2012 Jubilejní rok u příležitosti stého výročí korunovace sochy Panny Marie Svatohostýnské. Od počátku se vědělo, že vyvrcholení oslav bude v režii arcibiskupa Jana Graubnera, ale všechno předtím musíme zajistit my na Svatém Hostýně.
Byl sestaven patnáctičlenný přípravný výbor, kde se hned po výzvách ve sdělovacích prostředcích, po ohláškách v bazilice a na valné hromadě Matice svatohostýnské začaly scházet náměty, co a jak připravit, aby oslavy byly hodny naší Boží Matky a významu poutního místa.
Celkový počet návrhů a námětů brzy překročil číslici 70. Od začátku ale bylo jasné, že takový počet úkolů nebude možno uskutečnit, a vybrána byla přibližně třetina. Tyto návrhy se dařilo postupně realizovat: některé úkoly byly zajišťovány dodavatelsky, jiné konali zaměstnanci Matice a duchovní správy a šest členů přípravného výboru se do nich aktivně zapojilo s nasazením osobního volna a často také na vlastní náklady. Dělali jsme to však rádi, bylo to pro Pannu Marii. Nechci zde podrobně hovořit o všem, co se podařilo, vše je detailně zdokumentováno na internetových stránkách www.hostyn.cz v části věnované Jubilejnímu roku 2012.
 Které z těchto událostí považujete za nejúspěšnější?
Pokusím se rozčlenit je do tří kategorií
– na opravy a rekonstrukce, na akce z kulturní oblasti a na akce duchovního charakteru. Se všemi samozřejmě souvisí spousta odvedené práce v oblasti jednání o financování a sponzorství, organizace a propagace, dále tisky letáků, pozvánek, spolupráce s médii, zadávání drobných předmětů lidové zbožnosti, suvenýrů do výroby a dalších úkolů.
Musím připomenout zejména úspěšnou rekonstrukci podlahy a dlažby v bazilice se zabudovaným podlahovým vytápěním; dále vybudování Cesty světla, která znázorňuje epizody po zmrtvýchvstání Vykupitele a ve čtrnácti zastaveních zobrazuje poslední období jeho pobytu na zemi až do seslání Ducha Svatého. Určitě se také podaří zprovoznit a rozeznít osminásobný zvonový soubor, který byl požehnán při zahájení letošní poutní sezony
6. května. V polovině srpna se zvony určitě naplno rozezní k oslavě Panny Marie. Zdaleka viditelnou a velkou stavbou je též nové venkovní pódium a opravená klasicistní křížová cesta.
Co se týká kultury, vydařil se vánoční koncert „Děcek ze Skoronic“, třídenní festival křesťanských divadel, festival farních schol, koncert Hradišťanu a Korunovační koncert na závěr Letní školy barokní hudby. Dalším významným počinem bylo vydání poštovní známky s námětem korunovace a její slavnostní uvedení do prodeje; pak film o korunovacích soch a obrazů Panny Marie v dějinách, několik publikací a výstav.
Z duchovní oblasti to bylo zejména období od loňského svátku Nanebevzetí Panny Marie až do dne jubilea, slavené jako Rok Panny Marie Svatohostýnské. Mnozí z nás prožívali každý 15. den v měsíci jako její den, kdy jsme se účastnili mše svaté, přistoupili ke svatému příjímání a pomodlili se slavný růženec, někdy zbyl čas i na duchovní četbu. Na Svatém Hostýně byla vždy v tento den obětována mše svatá ke cti Panny Marie. Další významnou akcí byly sobotní poutě jednotlivých děkanátů olomoucké arcidiecéze za rodiny a za kněžská a řeholní povolání.
 Svatohostýnské jubileum bude o nadcházejícím víkendu vrcholit. Na co všechno se poutníci a návštěvníci Svatého Hostýna mohou v tyto dny těšit?
Hlavní dny oslav začnou 15. srpna, což je svátek Nanebevzetí Panny Marie a také uplyne přesně sto let od korunovace její sochy. Sobotou a nedělí 18. a 19. srpna všechno vyvrcholí. Termín poněkud koliduje se setkáním mládeže ve Žďáru nad Sázavou, ale i na Svatém Hostýně je připraven hodnotný program.
V sobotu v 10.15 hodin bude slavnostní koncelebrovaná mše svatá za účasti biskupů z Moravy, Slovenska a Polska. Tuto mši svatou doprovodí svým zpěvem a hudbou pětisetčlenný sbor složený ze schol moravských farností. Přímým přenosem ji bude vysílat TV Noe. Na bohoslužbu, která se bude konat na venkovním pódiu, zaměříme kamery, abychom byli také na internetu přítomni obrazem i zvukem pro ty, kteří se na Svatý Hostýn nedostanou. Očekáváme desetitisícovou účast poutníků, připravujeme opatření ke zvládnutí takového množství lidu a také těch, kteří se budou chtít dostat nahoru nelegálně svými vozidly. Odpoledne od 13.30 hodin vystoupí na pódiu Dechový orchestr Haná a zahraje k poslechu.
Další den dopoledne budou mše svaté podle obvyklého nedělního pořádku. Odpoledne se pro děti uskuteční představení Teátru Víti Marčíka v Jurkovičově sále a večer v 19.00 hodin zazní v bazilice koncert Václava Hudečka, doprovázeného Janáčkovým komorním orchestrem z Ostravy. I ten odvysílá TV Noe v přímém přenosu.
Sportovněji a poutně naladění věřící se mohou v těchto dnech zúčastnit „malé Compostely“ – poutě z Velehradu přes Svatý Hostýn na Svatý Kopeček. Informace hledejte opět na našich webových stránkách.
 Připravujete také něco na další dny?
I v posledním srpnovém týdnu se toho na Svatém Hostýně bude hodně dít – pouť pedagogů, arcidiecézní pouť rodin a dětí a orelská pouť. Hned naváže pouť muklů, ale to už bude 1. září a oslavy již budou téměř za námi. Pak už to bude hlavně bilancování, vyúčtování příspěvků Zlínského kraje, který vybraným událostem přislíbil podporu, zdokumentování akcí a ve spolupráci s TV Noe vydání výpravné publikace a filmu o tom, jak se vše připravovalo a jak to nakonec dopadlo.
Na tomto místě chci všem příznivcům Svatého Hostýna poděkovat – jak za výbor Matice svatohostýnské, tak za duchovní správu na Svatém Hostýně. Je za co děkovat: za vaše modlitby, za to, že toto poutní místo navštěvujete, za peněžní dary, které nám umožňují jeho zvelebování, a to vše ke cti a slávě naší Panny Marie Svatohostýnské.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou