26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

O kvetoucích charismatech v Římě

27. 5. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/22 Umíme zabezpečit církevní památky?, 27.5.2008

Zasvěcené panny žijí většinou uprostřed ostatních lidí ve svém občanském zaměstnání. Jejich hlavním posláním je modlitba, zvláště za diecézi, ve které žijí, a služba podle povolání a darů každé z nich. Na 500 zasvěcených panen z 52 zemí světa se sjelo minulý týden do Vatikánu na svůj 2. kongres pod názvem „Dar v církvi a pro církev“.

„Zahraniční delegátky nás poznaly už na letišti,“ svěřila se jedna z šesti účastnic kongresu. Svůj typický symbol zasvěcení totiž Češky zveřejňují na internetu. Mezi zasvěcenými pannami z celého světa byl o tento druh identifikace velký zájem.
Českou delegaci provázely i další zážitky. „Dojemné bylo setkání s biskupem z Burundi. Ten se velmi zaradoval, když potkal Češky,“ svěřila se Marcela, členka výpravy. „Jelikož Česká republika a Burundi leží na stejném poledníku, tak se za nás v této africké zemi modlili už v dobách komunismu. Ale teprve nyní prý uviděl křesťany z Čech na vlastní oči, a navíc zasvěcené panny!“ dodala s úsměvem.

BUĎTE JAKO HVĚZDY
Její české spolusestry Mirjam a Kateřina byly na kogresu uchváceny zase pestrostí. „Je neuvěřitelná – bohoslužby se střídají v angličtině, francouzštině a španělštině.“ Tato jazyková různost není podle nich na překážku, ale spíš jen potvrzuje jejich duchovní jednotu.
„Vaše charisma je v očích světa nepochopitelné a neužitečné, v očích víry je ale zářivé a plodné. Svým upřímným životem se můžete stát hvězdami, které ukazují světu správnou cestu,“ vyzdvihl Svatý otec obdarování zasvěcených panen na společném setkání v bazilice sv. Petra.
V současnosti žije ve světě asi 3000 zasvěcených panen, z toho zhruba 1000 v Americe, 1500 v Evropě a 500 v ostatních částech světa. V České republice jich žije 30 a další dvě desítky se na zasvěcení připravují. Toto povolání, které v církvi existuje už od jejích počátků, zažívá velký rozkvět po II. vatikánském koncilu.
Texty a fotografie z římského setkání budou postupně k dispozici na webových stránkách web.katolik.cz/ov.
MARTINA VINTROVÁ
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou