26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nuncius začal svou misi

11. 12. 2018

|
Tisk
|

Ve čtvrtek předal své pověřovací listiny prezidentu Zemanovi a hned další den se vydal mezi novináře i ze světských médií. Minulý pátek tak nový papežský velvyslanec, arcibiskup Charles D. Balvo, více než půl hodiny trpělivě odpovídal na dotazy.

Vydání: 2018/50 Roráty připravují na Vánoce, 11.12.2018, Autor: Tomáš Kutil



„Jsem moc rád, že jsem se do Prahy mohl vrátit. Zamiloval jsem si to tu už při svém prvním působení v letech 1996–1999,“ překvapil na úvod výbornou češtinou, kterou přečetl krátký připravený projev. Vrátil se k 90. letům, kdy působil na pražské nunciatuře jako apoštolský rada a denně se učil česky, v čemž hodlá pokračovat. Rád se také vydává pěšky do ulic Prahy. „Doufám, že se má čeština brzy zlepší natolik, abych mohl na vaše dotazy odpovídat bez překladu,“ dodal a přešel do angličtiny.
Z otázek a odpovědí vyplynulo, že jedním z úkolů, které už má na stole, bude snaha uzavřít smlouvu mezi českým státem a Vatikánem. „Musím se nejprve zorientovat v tom, co připravil můj předchůdce, a rád na to navážu. I v Keni jsem pracoval na smlouvě se Svatým stolcem. Je to vždy dlouhý proces,“ vysvětlil nuncius s tím, že smlouva vzniká vždy ve spolupráci s místní církví. Arcibiskup Balvo bude rovněž pro Vatikán připravovat seznam vhodných kandidátů na biskupy, o čemž ale více nehovořil.
Další dotaz mířil na únorové setkání předsedů biskupských konferencí ve Vatikánu 21. až 24. února na téma ochrany nezletilých. „Konkrétní program ještě není zveřejněn, ale jak znám styl papeže Františka, bude jistě velký prostor na prezentace a na otevřenou diskusi. A určitě se biskupové budou snažit domluvit se na společném postupu,“ popsal nuncius. Právě on minulý týden předal pozvánku na toto únorové setkání kardinálu Dominiku Dukovi, který tam také pojede.
Pracovat pro jednotu
Nuncius si je dobře vědom toho, že přichází v obtížné době, kdy je společnost rozdělená. „Vracím se k vám s velkou radostí pracovat pro církev, abych podporoval hodnoty, které hájíme, a pracoval co nejlépe pro jednotu církve a jednotu společnosti,“ odpověděl pro KT. A jaké konkrétní hodnoty tím míní? „Samozřejmě lásku k Bohu a lásku k sobě navzájem. Jde o to, hájit lidskou důstojnost, být otevření jeden k druhému, uznat vnitřní krásu každého člověka. Je to jedna z věcí, kterou se papež František snaží dělat více než cokoliv jiného: vidět hodnotu, kterou každý z nás má, a to i ten, kdo je v různých těžkostech. V tomto se budu snažit dělat, co mohu,“ upřesnil.
Posledním působištěm nového nuncia byla Keňa, kde také před třemi lety organizoval návštěvu papeže Františka. „Strávil jsem dva dny v jeho blízkosti a bylo velmi inspirativní vidět jednoduchost, ve které žije. Snažím se o to samé,“ přiznal s tím, že vůbec první papežskou návštěvu zažil právě zde. Bylo to v roce 1997, kdy přijel Jan Pavel II.
Mons. Balvo pochází z newyorské arcidiecéze a začínal jako kaplan ve farnosti. S newyorským arcibiskupem Timothy Dolanem jsou spolužáci. „Myslel jsem, že v pastoraci zůstanu celý život. Bavilo mě to, znal jsem se osobně téměř s každým z farnosti. To je pro mě úplný základ,“ připojil. Studia ho však nakonec přivedla do diplomacie.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou