16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nový památník sv. Zdislavy

29. 9. 2015

|
Tisk
|

Mladá dívka v životní velikosti drží své srdce, plné mimořádné dobroty a lásky. Jednou rukou si je chrání a druhou nabízí jako pomoc potřebným.

Vydání: 2015/40 Nový památník sv. Zdislavy, 29.9.2015, Autor: Václav Štaud

Právě tak vypadá bronzový střed nového památníku svaté Zdislavy v Křižanově, kde se o uplynulé neděli k poctě nejvýznamnější rodačky shromáždily tisíce ctitelů patronky rodin. Slavnostní bohoslužbě předsedal a památník požehnal brněnský biskup Vojtěch Cikrle.
Na shromáždění, jemuž adresoval svůj pozdrav a poděkování i kardinál Dominik Duka, se v mnoha vystoupeních opakovala slova rodina a jistota hodnot, které rodina přináší společnosti i každému z nás. Velmi důrazně se rodiny ve své homilii zastal zejména biskup Cikrle.
„Památník, který je plný hlubokých symbolů a nutí nás přemýšlet, už přinesl pozitivní vliv na samotný Křižanov a jeho farnost. Práce nás stmelila,“ chválí místní farář P. Tomáš Holcner. Vzpomíná, jak vedl výpravu svých farníků do Říma, kde jim papež František požehnal základní kámen. Později společně zavítali na Velehrad do dílny Otmara Olivy, tvůrce Zdislaviny sochy. V květnu byl kněz navíc několik dnů sám přítomen modelování. „Jednalo se o fyzickou pomoc sochaři s těžkou hlínou, ale i o duchovní podporu a požehnání tvůrčí práci. Byly to pro mne emočně velmi silné chvíle,“ svěřuje se P. Holcner.
„Náš obdiv patří autorům díla, stejně jako velkým i prostým dárcům, z jejichž příspěvků se podařilo památník v sedmimilionové hodnotě vybudovat,“ chválí pomoc lidí ze všech koutů naší vlasti, včetně hojných darů čtenářů KT, iniciátorka projektu Nila Vodičková. „Se štědrostí jsme se setkali i u řady rodáků v dalekých zemích. Ukázalo se, že ctitelé svaté Zdislavy žijí doslova po celém světě,“ dodává Nila Vodičková, která nesla hlavní organizační břemeno tříletých prací a sbírek.
Za obětavost při budování památníku, který posunul Křižanov mezi nejvýznamnější poutní místa Vysočiny a brněnské diecéze, ocenil biskup Cikrle Nilu Vodičkovou a P. Tomáše Holcnera medailí svatých Cyrila a Metoděje. Dokumenty o přípravě a budování památníku byly ve slavnostní den zveřejněny na výstavě v křižanovském kostele sv. Václava a zájemci si je zde mohou prohlédnout až do poloviny října.
V Křižanově se nyní hodně hovoří o tom, že laskavá péče svaté Zdislavy o naše rodiny i každého prostého člověka přetrvala až do dnešních dnů. V letošním roce se totiž stalo několik těžko vysvětlitelných událostí. „Nejdříve se František Zajíček, autor architektonického konceptu památníku svaté Zdislavy, zřítil při květnovém letu na rogalu,“ vypráví Nila Vodičková a pokračuje: „Po pádu z výšky 25 metrů architekt utrpěl několik velmi těžkých vnitřních zranění. Navzdory pustině přišla rychlá pomoc a po modlitbách mnoha přátel se jeho zdravotní stav zlepšuje tak rychle, že se mohl křižanovské slavnosti osobně účastnit a vydat zde pozoruhodné svědectví.“
Neobvyklé neštěstí v létě postihlo i autora Zdislaviny bronzové sochy Otmara Olivu. Při procházce v Jeseníkách se dostal do cesty nečekanému blesku, který jej omráčil. Výboj byl tak silný, že na velehradském umělci doslova spálil tričko. Pomoc přivolaná sochařovou ženou přišla i v tomto případě včas a umělec se mohl po krátké hospitalizaci vrátit k dokončení díla.
„Třetím podivuhodně uzdraveným člověkem je 34letý křižanovský farník Lukáš Musil. Po neúmyslném předávkování běžnými léky mu letos v srpnu náhle vypověděla činnost játra a mladý muž se ocitl na pokraji smrti. Farnost v Křižanově uspořádala adoraci za jeho uzdravení, všichni prosili o zásah i svatou Zdislavu. Následovala naprosto unikátní operace v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny. Oslovení odborníci se o jejím průběhu vyjadřovali slovy, že patří do lékařské učebnice. Následně se podařilo mladému muži transplantovat zdravá játra tak úspěšně, že již 1. září mohl vést své dítě poprvé do školy. Také on byl přítomen požehnání nového památníku. Tyto věci nepředkládám lidem k věření jako zázraky, jen konstatuji fakta,“ uzavírá Nila Vodičková.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou