16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nový liturgický prostor na Svaté Hoře

30. 8. 2005

|
Tisk
|

„Oltář je to nejdůležitější místo. Symbolizuje Krista na Kalvárii, kde se obětoval pro naši spásu,“ připomněl během žehnání nového liturgického prostoru svatohorské baziliky v neděli 28. srpna kardinál Miloslav Vlk. Oltář, ambon, procesní kříž, trůn pod sošku Panny Marie, svícny, monstrance a nová sedes jsou dílem velehradského sochaře Otmara Olivy, který navrhoval mj. interiér kaple Redemptoris Mater ve Vatikánu.

Vydání: 2005/36 Nebudeme-li jako děti, 30.8.2005, Autor: Jiří Macháně

„Je to dárek ke stému výročí povýšení Svaté Hory na papežskou baziliku. Domníval jsem se, že jako taková by měla být vzorem liturgie,“ vysvětlil důvody změn správce poutního místa P. Stanislav Přibyl. Úprava liturgických prostorů v Česku je podle kardinála Vlka obecně nedostatečná. „Oltáře nejsou pevné a často ani umělecky krásné. Proto může být Svatá Hora příkladem a inspirací pro další farnosti,“ uvedl kardinál Vlk.

Otmar Oliva předal dílo svatohorským redemptoristům po dvou letech práce. „Rád bych věřil, že ten, kdo nyní navštíví Svatou Horu, bude mít pocit, že presbytář je takový odjakživa, a zapomene, že je nový,“ poznamenal velehradský sochař.

Desky ambonu a oltáře z bílého makedonského mramoru stojí na stříbřitých svazcích připomínajících vinné kmeny. Protože je Svatá Hora papežskou bazilikou, umístil Otmar Oliva na procesní kříž stejný korpus jako do vatikánské kaple.

Sochař Otmar Oliva s kardinálem Miloslavem Vlkem vkládají do nového svatohorského oltáře ostatek prachatického rodáka, redemptoristy a filadelfského biskupa sv. Jana Nepomuka Neumanna.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou