26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nový Jeruzalém - setkávání se společnými úmysly

20. 3. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/12 Muži a ženy v kostele, 20.3.2007

Během postní doby několikrát v evangeliích slyšíme o Jeruzalému a Ježíšově vztahu k tomuto městu. Nyní v církvi zaznívají i výrazy jako „nebeský“ nebo „nový Jeruzalém“. Může mi to někdo přiblížit?
R. H., ostravsko-opavská diecéze


Území dnešního Jeruzaléma bylo osídleno už ve třetím tisíciletí před Kristem. V době nejstarších izraelských dějin je však toto místo možno vidět spíše jako město cizích kmenů a jinověrců. Tak tomu zůstalo i v době soudců a na počátku doby královské.
Toto jebúsejské město dobyl až král David (kolem roku 1000 př. K.) a nastěhoval se do něj. Bylo to poté, co se stal králem i severního Izraele. Do té doby bydlel v judském Chebrónu. Přestěhováním své sídlo posunul na neutrální půdu, která dříve nepatřila ani do jižního, ani do severního království, a tím předešel možnému problému nesvornosti. Dal tak najevo, že je a chce být nestranným vládcem. Jeruzalém proto bývá nazýván i Městem Davidovým a pravověrní Židé se modlili v modlitbě osmnácti požehnání za Město Davidovo. V Jeruzalémě se odehrávaly důležité okamžiky v životě židovského národa. David sem přenesl Boží schránu, čímž získal pro toto město výsadní postavení. Šalomoun pak zde postavil první chrám, který obnovil Zorobabel a později přebudoval Herodes Veliký. S Jeruzalémem jsou spojeny i životy a působení významných proroků, jmenujme například Izaiáše. Do Jeruzaléma zbožní Židé pravidelně putovávali na svátky, a tak vnímali úzkou spojitost osudu svého národa se Svatým městem.

Po stopách ježíšových
Ale i pro křesťany má Jeruzalém mimořádný význam. Mnohé události, známé z evangelií, se udály právě tam. Např. v jeruzalémském chrámě se knězi Zachariášovi zjevil archanděl Gabriel a oznámil mu narození syna, do tohoto chrámu přinesli rodiče malého Ježíše k předepsanému očišťování, právě zde o 12 let později Maria a Josef Ježíše tři dny hledali... Náš Pán měl k Jeruzalému velmi blízký vztah. Nejenže sem později chodíval se svými učedníky, ale právě v Jeruzalémě slavil poslední večeři. Tady se odvíjely události, které si připomínáme při křížové cestě: byl zde souzen, bičován, na Golgotě ukřižován a také pohřben. S Jeruzalémem je spojeno Ježíšovo zmrtvýchvstání. Proto je i pro nás křesťany Jeruzalém zcela výjimečným místem, spojeným s tajemstvím našeho vykoupení. Proto je nám velmi drahý.
Svaté město zde na zemi je předobrazem naplnění společenství s Bohem na věčnosti v nebi. V poslední knize Nového zákona Apokalypse apoštol Jan mluví i o novém Jeruzalémě (Zj 21,2–4) a nabízí nám výhled do nevypověditelné skutečnosti, která je pro nás připravena, pokud do onoho nebeského Jeruzaléma dojdeme.

Setkání u nohou Panny Marie
Pojem Nový Jeruzalém se už téměř 17 let používá také pro pravidelná měsíční poutní setkání u Panny Marie, ta totiž jistě v novém Jeruzalémě nebude chybět. Na tento název „Nový Jeruzalém“ přišel P. Jindřich Bartoš, děkan ze Znojma. Při modlitbě růžence, mši svaté a adoraci se účastníci mohou duchovně spojit s oním nebeským Jeruzalémem a probouzet v sobě touhu po účasti v něm. Existuje i několik společných úmyslů, na které se modlí účastníci poutí Nový Jeruzalém: za obnovu víry, za rodiny, za duchovní povolání, za mír ve světě a za laické spolupracovníky kněží.
Nejdéle se takto poutníci scházejí u Panny Marie Matky víry v Hlubokých Mašůvkách, a to vždy první sobotu v měsíci. Letos v březnu zde bylo malé výročí: 200. pouť. Ve Vranově nad Dyjí se scházíme na Novém Jeruzalémě u P. Marie Matky Naděje vždy 15. v měsíci. A třetí Nový Jeruzalém – putovní – bývá na Vysočině vždy kolem 13. dne v měsíci. Pokaždé je to v jiné farnosti a věřící se scházejí u Panny Marie Matky Lásky. Při Novém Jeruzalému máme dozrávat ke staré známé pravdě, která je jednoduše vyjádřena v hesle, jež používáme s dětmi: Jsme jen krátce na zemi, pro nebe jsme stvořeni!
P. Marek Dunda,
moderátor farního týmu Vranov nad Dyjí


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou