16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nový biskup: plný energie a zkušeností

16. 2. 2016

|
Tisk
|

Plzeňské biskupství žilo minulý pátek jmenováním nového biskupa.

Vydání: 2016/8 Bratře, konečně spolu!, 16.2.2016, Autor: Jiří Macháně

Příloha: Diecézní zpravodajství - Plzeňská diecéze



Jakmile slavnost vyhlášení jména nového biskupa – Tomáše Holuba – skončila, vrátil se život do původních kolejí. A když vyšli starý a nový biskup před katedrálu, pozval František Radkovský shromážděné novináře na biskupství: „Pojďte, uděláme si tiskovou konferenci s novým biskupem, ať nám tady na profoukaném náměstí nezmrzne,“ žertoval na adresu svého poněkud překvapeného nástupce, který s tiskovou konferencí nejspíš vůbec nepočítal.
Improvizovaná tiskovka
V průjezdu pak František Radkovský vytáhl klíče, odemkl dům i sál biskupství a usadil přítomné pracovníky médií i svého nástupce kolem jednoho stolu. Ukázalo se, že i mezi místní žurnalistickou komunitou má Tomáš Holub staré známé. Přihlásila se k němu zpravodajka České tiskové kanceláře Lada Pešková. „Psala jsem v roce 1998 o vašem prvním seskoku padákem v Chrudimi,“ pochlubila se. „Opravdu? To už je dávno, ale je skvělé, že si to pamatujete! Tenkrát jsem musel podstoupit s útvarem prakticky všechno,“ vzpomněl si na éru vojenského kaplanování Mons. Holub. Nový biskup se ocitl pod palbou zvídavých otázek, aby se v následujících chvílích mohl představit prostřednictvím obrazu, rozhlasových vln, internetu i tištěných médií nejen věřícím lidem, ale i všem obyvatelům Plzeňského a Karlovarského kraje, k nimž je papežem Františkem poslán.
Pozdravení budoucím kolegům
Tisková konference nebyla zdaleka jediným překvapením, které plzeňský biskup František Radkovský pro svého nástupce ten den připravil. Před sálem shromáždil všechny zaměstnance své kurie.
Mons. Tomáš Holub tak mohl každého z nich osobně pozdravit. František Radkovský jednoho po druhém představil a Tomáš Holub si se všemi podal ruku, s jinými se dokonce ze staré známosti objal. Nejkurióznějším okamžikem bylo vzájemné představení: „Já jsem Holub.“ – „Těší mě, já jsem Holubová,“ odměněné nelíčeným veselím přítomných. „Já vím, že mě předchází pověst přísného šéfa, ale slibuju, že budu hodný,“ žertoval směrem k pracovníkům biskupství jejich budoucí nadřízený.
„Jsem rád, že je to právě Tomáš Holub. Svatý otec se trefil. On je to důstojník, takže bude pořádek. Je to člověk plný energie a zkušeností, což je potřeba. Práce sekretáře ČBK, kterou jsem také dělal, mu hodně pomohla, aby mohl vést tohle naše venkovské biskupství,“ uzavřel biskup Radkovský.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou