26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Novináři jsou mlynáři v mediálním mlýně

30. 5. 2017

|
Tisk
|

Na Svatý Hostýn vystoupali minulou sobotu posluchači, diváci a čtenáři médií, která mají v rukou křesťané.

Vydání: 2017/22 V Ostravě poprvé světili biskupa, 30.5.2017, Autor: Jiří Macháně

Poutníky na mši svaté v mariánské bazilice přivítal Mons. Martin Holík, ředitel Radia Proglas. Nechyběli mezi nimi pracovníci TV Noe, Radia Proglas, Katolického týdeníku, Signálů.cz, Immaculaty, Duhy, Tarsicia, Časopisu IN!, tiskového střediska ČBK i časopisu Světlo.

Hlavním celebrantem byl brněnský světící biskup Pavel Konzbul. Ve své promluvě k těm, kdo zprávy přinášejí, i k těm, kdo je přijímají, se přidržel letošního papežova poselství ke Světovému dni médií, který spadá na 7. neděli velikonoční. Novinářům připomněl, že jsou zodpovědní za pravdivost mediální produkce. „Na vás jako na mlynářích záleží, co se v tom mediálním mlýně objeví. Mlýn se zastavit nedá, ale mlynář rozhoduje, zda se bude mlít plevel, nebo zrno. Co nám nabídnete? Pravdu, nebo mediální pravdu?“ ptal se biskup v kázání, které pojal také jako výpravu do oblasti mediální gramotnosti. Připomněl obrovský objem informací, s nímž média mohou pracovat, i rizika manipulace samotným výběrem zpráv.

„Otázku, co je pravda, položil už Pilát,“ pokračoval biskup Konzbul. „My už víme, že otázka nestojí co, ale spíše kdo je pravda. Ježíš o sobě totiž řekl, že je cesta, pravda a život. Pravda je v jeho případě poznání završené v činu. Neskončila u slova nebo u nějakého vysílání, ale stala se tělem, tedy žitou realitou. Pravdu pak najdeme skrze naši osobní zkušenost – a pokud média nezapomínají, že i uprostřed nich má stát Kristus, mohou být i ony zdrojem této zkušenosti,“ povzbudil biskup mediální pracovníky.

Komu se na nejvýše položené poutní místo Moravy nepodařilo dorazit osobně, mohl přenos bohoslužby sledovat v TV Noe či na Proglasu. Z venkovního pódia při odpoledním programu pak poutníky pozdravili zástupci médií včetně šéfredaktorky KT Kateřiny Koubové a redakčních kolegů. Setkání završila společná modlitba Cesty světla. Po celou dobu zde také vystavovalo své fotografie sdružení Člověk a víra, a tokapli Panny Marie La Salettské.

Setkání se letos uskutečnilo už po dvaadvacáté. Loni vyrazili poutníci na „mediální pouť“ v rámci Národní pouti do Krakova, letos se opět vrátili na vrchol Svatého Hostýna.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou