26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Noví salesiánští misionáři

17. 6. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/25 Desatero šťastně strávených prázdnin, 17.6.2008, Autor: Karolína Peroutková

Kavkazský Ázerbájdžán, africký Súdán či sousední Německo. To jsou jen některá místa, do nichž se vydá misijně působit devatenáct salesiánských dobrovolníků. Minulou neděli jim při mši svaté v pražském kostele sv. Terezie od Ježíše požehnal a do světa je vyslal salesiánský provinciál P. František Blaha.

Na svou činnost se dobrovolníci – studenti nebo absolventi vysokých škol – připravovali po celý rok. Museli prokázat vlastnosti jako spolehlivost, komunikativnost, psychickou odolnost, zvládnutí stresových situací a v neposlední řadě i znalost cizího jazyka. Kromě toho musí podléhat parametrům standardní dobrovolnické služby. „Rozhodně nevysíláme lemply s vidinou dovolené. Dobrovolníci jsou připraveni na tvrdou a nelehkou práci,“ upřesňuje P. Jaroslav Vracovský SDB, předseda Sadby – organizace, která v rámci programu Cagliero–salesiánský volontariát dobrovolníky zastřešuje. To, že mladí lidé myslí své nasazení opravdu vážně, dokazuje i fakt, že si sami musí uhradit nemalou část nákladů (cestovné, očkování, pojištění, vízum aj.). Příspěvek se může vyšplhat až na závratných 70 000 Kč. Zbytek nákladů pokryjí dotace Ministerstva vnitra ČR, kde je také projekt Cagliero zaregistrován.

CHUDOBA I PRÁZDNOTA
Mladí misionáři budou kráčet ve stopách zakladatele salesiánů Jana Bosca – budou pečovat o mladé a chudé. Cestu ale budou mít přece jen vyšlapanou – svou prací navážou na aktivity tamních salesiánských středisek. V Indii, Kongu a africkém Lesothu se budou věnovat převážně dětem ulice, v Súdánu pak malým uprchlíkům. V Zambii jsou aktivity dobrovolníků zaměřeny na vzdělání v technickém učilišti. V Bulharsku, Německu, Litvě a Ázerbajdžánu salesiáni působí v tzv. nízkoprahových zařízeních pro děti a mladé lidi s nedostatkem rodinného zázemí. „Někdo by se mohl podivovat nad tím, v čem spočívá chudoba lidí v Německu – zemi hodně podobné té naší. Právě konzumní způsob života způsobuje prázdnotu, ve které ani nemáme čas jeden pro druhého,“ vysvětluje motivaci své služby dobrovolnice Ludmila Hlináková.
Projekt Cagliero funguje už čtvrtým rokem, doposud vyslali salesiáni do světa zhruba 60 dobrovolníků.
Více informací lze nalézt na www.mladez.sdb.cz. Práci salesiánských dobrovolníků lze podpořit na účet 199028907/0300, variabilní symbol: 555.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou